Μπορούμε να περιμένουμε ώς τον Σεπτέμβριο;

μπορούμε-να-περιμένουμε-ώς-τον-σεπτέμ-764855

Τι να σας πω; Οτι με έκανε να κλάψω από συγκίνηση η …αυστηρή δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ναμπίλα Μασραλί; Ή ότι …κατουρήθηκε από τον φόβο του ο «σουλτάνος» της Τουρκίας από το περιεχόμενό της; Τη μεταφέρω αυτούσια: «Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας».

Αυτή την απάντηση έδωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), κλείνοντας με παρότρυνση, προς την Τουρκία, να προσφύγει «εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο» και με τη διατύπωση ενός ευχολογίου: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη».

Δηλαδή, κατά την επίσημη θέση της ΕΕ, ο καθορισμός της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι υπόθεση διμερούς διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είτε Κύπρου και Τουρκίας και η Ενωση είναι …παρατηρητής, ως κάποιος ουδέτερος τρίτος. Περισσότερο λάθος δεν θα μπορούσε να γίνει.

Τι θα είναι λογικό ως αποφασιστικό μέτρο; Να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ως ενιαία διακρατική πολιτική και οικονομική οντότητα, να ορίσει τα σύνορα της κοινής ευρωπαϊκής ΑΟΖ, έναντι πάντων και φυσικά έναντι της Τουρκίας, με βάση τις κοινώς αποδεκτές αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδίως του δικαίου των θαλασσών. Τα όρια της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνον ελληνικά ή κυπριακά. Είναι, πάνω από όλα, ευρωπαϊκά.

Κάποτε πρέπει να επιδείξει, επιτέλους, περισσότερη φροντίδα και αποφασιστικότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα εξωτερικά της σύνορα, τα οποία ουδείς άλλος τα αμφισβητεί, παρά μόνον το ημιδικτατορικό ισλαμιστικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν και του νεοφασίστα εταίρου του Μπαχτσελί.

Την ώρα που οι δύο στόλοι είναι αντιμέτωποι, με το δάχτυλο στη σκανδάλη, στο Αιγαίο, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο, οπότε έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σε σύνοδο κορυφής το θέμα της όλο και περισσότερο εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή. Είναι ευθύνη σας κ. πρόεδρε να επιδιώξετε έκτακτη σύνοδο κορυφής. Εδώ και τώρα. Με ένα απλό αίτημα, να καθορίσει η Ενωση την ΑΟΖ της στη Μεσόγειο. «Erga omnes». Εναντι πάντων.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου