Τα πρώτα ερμηνεύουν τα στερνά

τα-πρώτα-ερμηνεύουν-τα-στερνά-766525

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην πατρίδα μας, που δυσκολεύονται να εξηγήσουν τη στάση της Ρωσίας του Πούτιν απέναντι στη βλάσφημη απόφαση του Ερντογάν να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία. Μένουν έκπληκτοι από το προκλητικό ύφος των δηλώσεων του εκπροσώπου της ρωσικής κυβέρνησης, που κυμαίνονται από το «είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας και κανείς δεν μπορεί να επέμβει», ώς την έκφραση της …άγριας χαράς του, επειδή οι Ρώσοι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται το …τζαμί χωρίς εισιτήριο, χάρη στη χουβαρντοσύνη του Ταγίπ Ερντογάν.

Αντιλαμβάνομαι την έκπληξη και την απογοήτευση όλων εκείνων, οι οποίοι πίστευαν πάντα στον μύθο περί του ομόδοξου «ξανθού γένους», που τάχα θα μας στήριζε στην αντιπαράθεσή μας με την ισλαμική Τουρκία και τώρα ακούν, από επίσημα ρωσικά χείλη, να επαναλαμβάνεται συνεχώς η έκφραση «οι εταίροι μας οι Τούρκοι».

Στην πολιτική όμως και στις διεθνείς σχέσεις ισχύει πολλές φόρες το αξίωμα τα στερνά εξηγούνται από τα πρώτα.

Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αυστηρώς προσηλωμένος στη συμμαχία της Αντάντ, μετά από έκκληση της Γαλλίας, έστειλε εκστρατευτικό σώμα, χιλιάδων Ελλήνων, στον πόλεμο της Κριμαίας, στην αποτυχημένη προσπάθεια να αποσπάσει η Δύση, από τους Σοβιετικούς, την Ουκρανία. Οταν οι μπολσεβίκοι κατανίκησαν τους επιτιθέμενους, τιμώρησαν την Ελλάδα με συγκεκριμένη επιλογή. Με τεράστια, χρηματική και στρατιωτική βοήθεια προς την ανερχόμενη δύναμη των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, στον οποίο διέθεσαν το ιλιγγιώδες, για την εποχή εκείνη, ποσό των 11.000.000 χρυσών ρουβλίων, αλλά και χιλιάδες στρατιωτικά όπλα της Σοβιετικής Ενωσης, χάρη στα οποία μπόρεσαν οι Τούρκοι να σταματήσουν την προέλαση του Ελληνικού Στρατού στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τους Σοβιετικούς, ο Κεμάλ ζήτησε να τοποθετηθούν στο μνημείο για τη «γέννηση» της «Τουρκικής Δημοκρατίας», που κοσμεί, από το 1928, την πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, δίπλα από τα αγάλματα του ίδιου, του Ισμέτ Ινονού και άλλων πρωταγωνιστών του κινήματος των Νεότουρκων, τα αγάλματα και δύο Ρώσων αξιωματούχων, του στρατάρχη Βοροσίλοφ και του Μιχαήλ Φρούνζε, στρατιωτικού, πολιτικού και πρέσβη, που μετέφερε τα πρώτα 1.400.000 χρυσά ρούβλια από τη Μόσχα στην Τουρκία το 1921.

Αυτά, για να μην υπάρχουν άνθρωποι, που επιμένουν σε διάτρητη μυθολογία, τελείως άσχετη προς την πραγματικότητα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δίκιο: Ανήκομεν εις την Δύσιν.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου