Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο για τους λίγους

η-δημοκρατία-δεν-είναι-μόνο-για-τους-λί-12104

Το νομοσχέδιο για τα μέτρα σωστής διοργάνωσης των συχνών πορειών στο κέντρο της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων πόλεων άνοιξε νέα συζήτηση για τα όρια της δημοκρατίας. Φυσικά, είναι το έναυσμα, που θα πυροδοτήσει αμέτρητες νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ιδίως από εκείνους, για τους οποίους η δημοκρατία είναι απλώς εργαλείο, που τους επιτρέπει να αυθαιρετούν εις βάρος των πολλών. Ρούχο κομμένο και ραμμένο στα δικά τους μέτρα.

Είμαστε σε όλα πληθωρικοί, ξεπερνώντας, συχνάκις, τα όρια της υπερβολής. Από τον κανόνα δεν είναι δυνατόν να ξεφύγουν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας. Το 2013 ο παλιός συνάδελφος Κώστας Ρεσβάνης έκανε καταγραφή όλων των πορειών, της προηγούμενης χρονιάς, με κοινό χαρακτηριστικό την κραυγαλέα λειψανδρία. Το αποτέλεσμα της μελέτης συμπυκνώθηκε στη φράση: «Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 796 πορείες με λιγότερα από 200 άτομα, που έκλεισαν το κέντρο της Αθήνας. Κάτι παραπάνω από δύο διαδηλώσεις την ημέρα!».

Εχουμε δει πορείες και καθιστικές διαμαρτυρίες, που οι συμμετέχοντες ήταν γύρω στα τριάντα άτομα, εφαρμόζοντας την τακτική «αραία – αραία να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα» και κλείνοντας το κέντρο επί ώρες, προκαλώντας χάος.

Κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα στους ολίγους, ακόμη και στους ελαχίστους, να διαδηλώνουν. Αλλά να το κάνουν στο πεζοδρόμιο, όπως συμβαίνει σε όλες τις πρωτεύουσες των δημοκρατικών χωρών και όχι να παραλύουν το κέντρο της πρωτεύουσας, με χιλιάδες πολίτες να εγκλωβίζονται και να ταλαιπωρούνται.

Είναι, όμως, λάθος να πιστεύουμε ότι για την κατάσταση αυτή φταίνε μόνον εκείνοι, που θεωρούν δικαίωμά τους να κλείνουν τους δρόμους. Οχι. Ακρως συνυπεύθυνοι είναι εκείνοι, που έχουν την αποστολή να διασφαλίζουν την τάξη και την ομαλότητα της κοινωνικής ζωής, διότι, ώς τώρα, ακολουθούν την πεπατημένη. Μόλις δουν έστω και είκοσι άτομα με ένα δύο πανό να ξεκινούν από την Ομόνοια προς τη Βουλή, αντί να αναγκάσουν αυτούς τους ευάριθμους να πορευθούν στα πεζοδρόμια, σπεύδουν να κλείσουν, οι αστυνομικοί, τη Σταδίου, το Σύνταγμα κ.λπ., αποκλείοντας τα μέσα αστικών συγκοινωνιών και τα Ι.Χ. από το κέντρο της πόλης.

Καλώς το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική διέλευση μέσω των πεζοδρομίων, όταν πρόκειται για μερικές δεκάδες διαμαρτυρομένων, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να αλλάξουν η νοοτροπία και οι πρακτικές των αστυνομικών, ώστε η Δημοκρατία να λειτουργεί υπέρ των πολλών και όχι …εναντίον τους.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου