Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού φιάσκου

το-χρονικό-ενός-προαναγγελθέντος-πολ-17598

Του Γ.Π. Μασσαβέτα

Κορδακιζόμενος, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, έξω από το Μαξίμου, μόλις είχε ενημερώσει τον αρχηγό του ο διαβόητος «Ρασπούτιν», άλλως Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εκτόξευσε τη μεγάλη παρόλα, μιλώντας για την υπόθεση Novartis: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Προχθές, σε διεθνές επίπεδο, η υπόθεση έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα στην ελβετική πολυεθνική και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με την εταιρεία, που λάδωνε κατά σύστημα για να προωθεί τα φάρμακά της, σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, κόβοντας το «ψωμί» αμερικανικών ανταγωνιστικών βιομηχανιών, να καταβάλει στο αμερικανικό δημόσιο αποζημίωση 345 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώστε ότι από τα 345, που «τσέπωσαν» οι Αμερικανοί, τα 310 σχετίζονται με τις πρακτικές της εταιρείας στην Ελλάδα. Αρα, εμείς θα έπρεπε να είχαμε διεκδικήσει και να εισπράτταμε περισσότερα, αφού εμάς κατέκλεψαν. Αλλά εμείς δεν εισπράξαμε τίποτα.

Την επομένη των δηλώσεων Παπαγγελόπουλου, με το χαμόγελο ικανοποίησης του Τσίπρα να φτάνει πάνω από τα αφτιά του και τον Πολάκη να ξεσπά σε ξέφρενο πεντοζάλη, προαναγγέλλοντας φυλακίσεις πολιτικών του αντιπάλων, επιχείρησα να βάλω το σκάνδαλο στις σωστές του διαστάσεις. Με το κλείσιμο της υπόθεσης από αμερικανικής πλευράς, με τη διαπίστωση ότι δεν βρέθηκε καμία περίπτωση λαδώματος πολιτικού, σε καμία χώρα, η θέση εκείνη δικαιώνεται απολύτως. Τη θυμίζω:

«Σκάνδαλο φυσικά και υπάρχει. Είναι οι σκανδαλώδεις τιμές, στις οποίες πωλεί τα φάρμακά της η συγκεκριμένη εταιρεία και οι πρακτικές, που ακολουθεί, διεθνώς, για να επιβάλλει την κυριαρχία της. Λαδώνοντας κατά σύστημα.

Μόνο που και στις δέκα χώρες, στις οποίες ώς τώρα έχει γίνει έρευνα για τις άτιμες πρακτικές της εταιρείας, σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε να έχει ανάμειξη, κοινώς «να τα έχει πιάσει», να έχει «λαδωθεί», κανένας υπουργός η άλλος πολιτικός. Κάνουν κατά σύστημα τη δουλειά τους με τους «υπηρεσιακούς παράγοντες» και ιατρούς δημοσίων και ιδιωτικών φορέων υγείας.

Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι την ίδια κατάληξη θα έχουμε και εδώ. Μόνο που αυτή η κατάληξη θα αργήσει να έλθει. Στο μεταξύ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τα παπαγαλάκια τους θα χρησιμοποιούν την υπόθεση για να ψαρεύουν στα θολά νερά. Δακτυλοδεικτώντας κορυφαία στελέχη των αντιπάλων κομμάτων ως «κατηγορούμενους» για το σκάνδαλο».

Ηταν μία προαναγγελθείσα πολιτική φούσκα. Τώρα που έσκασε, μην περιμένετε κανέναν με «ηθικό πλεονέκτημα» να κάνει ….χαρακίρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου