Αισχρό σποτάκι και απαράδεκτο σκότος δαπανών

αισχρό-σποτάκι-και-απαράδεκτο-σκότος-22829

Επανέρχομαι στο θέμα της κατανομής των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ στα μέσα ενημέρωσης, αν και τη θέση μου την εξέφρασα ήδη πριν από τέσσερις ημέρες. Ο λόγος, που με αναγκάζει να επανέλθω, είναι το χυδαίο και φασιστικό τηλεοπτικό σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ για τους δημοσιογράφους, που τα «πιάνουν» και χορεύουν στον σκοπό, που τους παίζουν.

Ναι, είναι και χυδαίο και φασιστικό, όπως κάθε προσπάθεια ομογενοποίησης και απόδοσης συλλογικής ευθύνης σε επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα. Είναι από τα βασικά στοιχεία αναγνώρισης των φασιστικών αντιλήψεων η πρακτική του χυδαίου λαϊκισμού, να βάζει κανείς στο ίδιο σακί, αδιακρίτως, με βαριά κατηγορία, όλα τα μέλη μιας ομάδας, ιδίως όταν αυτά αριθμούνται σε μερικές χιλιάδες.

Ασφαλώς και υπάρχουν δημοσιογράφοι, που τα «πιάνουν». Οπως υπάρχουν και γιατροί και εκπαιδευτικοί και δικαστές και αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Εκαστος, όμως, στις αληθώς δημοκρατικές κοινωνίες κρίνεται κατά τα έργα του, με βάση την αρχή της ατομικής, της προσωπικής του ευθύνης. Για όσους είναι πράγματι δημοκράτες και «προοδευτικοί» δεν ισχύουν οι απόλυτοι αφορισμοί «όλοι οι δημοσιογράφοι είναι ρουφιάνοι», «όλοι οι Μανιάτες είναι φασίστες», «όλοι οι Κρητικοί είναι δημοκράτες» και άλλα παρόμοια.

Αυτό το φασίζουσας νοοτροπίας σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ σπιλώνει αδιακρίτως τους πάντες. Σε ό,τι με αφόρα, δεν αισθάνομαι βεβαίως την ανάγκη να απολογηθώ. Η ιστορία ενός εκάστου είναι γνωστή. Τα μόνα χρήματα που εισέπραξα, πέραν του μισθού μου, ως δημοσιογράφος, είναι εκείνα του βραβείου δημοσιογραφίας, τα οποία δεν άγγιξα καν. Τα διέθεσα αμέσως στο χωριό μου, την Ανω Μουσουνίτσα, ή «Αθανάσιος Διάκος».

Διερωτώμαι απλώς αν πράττω το σωστό με το να μην κινούμαι νομικώς κατά των εμπνευστών και των δημιουργών του, περιμένοντας ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να κάμουν και οι Ενώσεις Συντακτών και οι οργανώσεις των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, αντί να αρκούνται σε κάποιες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας. Η λάσπη δεν φεύγει με αυτό τον τρόπο και εκείνοι που την εκτόξευσαν πρέπει να λάβουν ουσιαστικότερη απάντηση.

Ομως έχετε κ. πρόεδρε και εσείς την ευθύνη σας. Αυτή η ρύπανση θα αιωρείται, αδίκως, επάνω από όλους μας, όσο δεν δημοσιεύετε τον κατάλογο εκείνων, που πληρώθηκαν για να πείσουν τους πολίτες να «μείνουν σπίτι». Ελπίζω ότι δεν έχετε κάτι να κρύψετε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου