Κανένας λόγος να παραμένουν «κρατικό μυστικό»

κανένας-λόγος-να-παραμένουν-κρατικό-29275

Με συμπαθάτε κ. πρόεδρε, αλλά αυτή τη μυστικοπάθεια δεν την καταλαβαίνω. Μου είναι αδιάφορο αν ο ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνει το θέμα» για δικούς του λόγους. Εκείνο που με ενδιαφέρει, που ενδιαφέρει κάθε πολίτη, είναι αν υπάρχουν λόγοι, για τους οποίους η κατανομή του ποσού των είκοσι εκατομμυρίων, που δόθηκε ως κρατική ενίσχυση σε μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, παραμένει ως επτασφράγιστο «κρατικό μυστικό».

Τα χρήματα, που δώσατε, δεν είναι ούτε από τη δική σας τσέπη κ. Μητσοτάκη, ούτε από την τσέπη του εκπροσώπου σας, του κ. Πέτσα. Είναι χρήματα, που προέρχονται από τις τσέπες των φορολογουμένων πολιτών. Εκείνοι, οι πολίτες, είναι οι χορηγοί και εσείς είστε απλώς οι διαχειριστές. Επομένως οι χορηγοί δικαιούνται να γνωρίζουν αν κάνατε σωστή διαχείριση των χρημάτων τους και εσείς υποχρεούστε να δώσετε στη δημοσιότητα τον αναλυτικό πίνακα, για το πώς ξοδέψατε αυτά τα χρήματα, άχρι δεκάρας.

Η ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης, σε περίοδο που δοκιμάζονται δεινώς, ιδίως εκείνα που σέβονται τους νόμους, που παράγουν πρωτογενή ενημέρωση, απασχολώντας δημοσιογράφους και άλλο προσωπικό, καταβάλλοντας μισθούς και ασφάλιστρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως σκάνδαλο. Ιδίως όταν οι λειτουργοί της ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αναγκαίου πνεύματος επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σκάνδαλο θα είναι αν έχει συμβεί να μην τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας και της ισονομίας. Αν έχουν πάρει, για παράδειγμα, ψίχουλα κάποια πραγματικά μέσα ενημέρωσης, ιδίως εφημερίδες, που συντηρούν και ιστοσελίδες, ενώ έχουν ευνοηθεί κάποιες …μαϊμούδες, ιδίως ηλεκτρονικές, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν απασχολούν το επιβαλλόμενο προσωπικό, αλλά καταφεύγουν στην πρακτική της λογοκλοπής.

Αν δεν έχουν συμβεί τέτοια παρατράγουδα, ποιος ο λόγος της μυστικοπάθειας;

Μιλάτε συχνά για τη διαφάνεια. Ωστόσο, η διαφάνεια δεν ισχύει κατά περίπτωση, δεν είναι «αλά καρτ». Είναι καθολική υποχρέωση και της δικής σας και κάθε άλλης κυβέρνησης.

Τα πράγματα είναι απλά. Είτε όλα έχουν γίνει με τρόπο όχι μόνο νομότυπο, αλλά και ηθικό, οπότε ουδείς λόγος να κρύβετε την κατανομή και τους δικαιούχους, είτε η «φάβα» έχει λάκκο, οπότε πρέπει να αναζητηθεί ποιος είναι υπεύθυνος. Οσο δεν υπάρχει διαφάνεια, ώστε να εντοπισθούν ενδεχόμενες ατασθαλίες και να προσωποποιηθούν οι ευθύνες, η πολιτική ευθύνη πάει κατευθείαν στο πρόσωπό σας κ. πρόεδρε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου