Την αξίζουμε τη μερίδα του λέοντος

την-αξίζουμε-τη-μερίδα-του-λέοντος-69504

Η Γερμανία παραμένει ο ισχυρότερος τροφοδότης για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που επενδύουν μεγάλες προσδοκίες στον τουρισμό, ιδίως τις μεσογειακές. Το σημαντικότερο τμήμα των μετακινούμενων Γερμανών τουριστών διακινείται μέσω της θυγατρικής εταιρείας της Λουφτχάνσα, της ειδικευμένης στις μισθωμένες πτήσεις (τσάρτερ), της Condor. Χθες λοιπόν η εταιρεία αυτή ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για το καλοκαίρι του 2020, που προβλέπει τριακόσιες πτήσεις, κάθε εβδομάδα, προς 29 προορισμούς.

Από αυτούς τους προορισμούς σχεδόν οι μισοί, οι 14, είναι ελληνικοί. Η Condor θα πετά αυτό το καλοκαίρι έως και τον Οκτώβριο προς τους ακόλουθους ελληνικούς προορισμούς, με αλφαβητική σειρά: Βόλο, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη, Κω, Μύκονο, Πρέβεζα, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη και Σκιάθο.

Την ίδια ώρα οι πτήσεις που ανακοινώθηκαν για την Ισπανία, όπου υπάρχουν τεράστιες τουριστικές μονάδες γερμανικών συμφερόντων, καλύπτουν μόλις οκτώ προορισμούς (5 στα Κανάρια Νησιά, 2 στις Βαλεαρίδες και μια στην Ανδαλουσία). Στην Ιταλία και την Κύπρο από δυο και μόλις ανά μια στην Τουρκία (Αττάλεια), την Κροατία (Σπλιτ) και στις βόρειες ακτές της ίδιας της Γερμανίας.

Η Ελλάδα, λοιπόν, αν και πολύ μικρότερη από τους μόνιμους μεσογειακούς ανταγωνιστές της, (Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία), παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Είναι μια ευεξήγητη επιβράβευση του επιτεύγματος, που κατακτήσαμε όλοι μαζί, με την ορθή καθοδήγηση των επιδημιολόγων μας και της κυβέρνησης. Καταφέραμε, τηρώντας τα μέτρα που είχαν επιβληθεί, να προβάλλεται η πατρίδα μας διεθνώς ως το ασφαλέστερο καταφύγιο εκείνων που σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές αυτό το καλοκαίρι.

Αυτή είναι η μια όψη της πραγματικότητας. Η άλλη είναι εκείνη την οποία παρουσιάζει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως απάντηση στη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας γενικώς, αλλά και της εργασίας και του τουρισμού ειδικώς, που ανακοίνωσαν προχθές Τετάρτη ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί. Εικόνα κατά την οποία όλα είναι μαύρα και θα γίνουν ακόμη χειρότερα τους επόμενους μήνες.

Είναι εξ ορισμού δουλειά της αντιπολίτευσης να μην ικανοποιείται από τα μέτρα που παίρνει κάθε κυβέρνηση και να ζητά περισσότερα. Δεν είναι κακό. Το κακό είναι να μην αναγνωρίζει τίποτε από όσα θετικά έχουν ανακοινωθεί και να επιχειρεί να βυθίσει τους πολίτες σε κατάθλιψη.

Ε, αξίζει να σκάσουμε ένα χαμόγελο για τη συλλογική επιτυχία μας.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου