22,5 φορές πιο πολλοί νεκροί, χωρίς «κέρδος»

Τελευταία ενημέρωση: 2020-05-21, 14:12:52
22,5 φορές πιο πολλοί νεκροί, χωρίς «κέρδος»

Αντιγράφω από τη χθεσινή ειδησεογραφία: «Μέχρι την Τρίτη, 3.743 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από Covid - 19 στη Σουηδία, χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, που η καθεμία έχει περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφουν 551, 233 και 300 θανάτους, αντίστοιχα». Δηλαδή, εκεί, με πληθυσμό όσο και ο δικός μας, έχασαν τη ζωή τους από τον ιό 22,5 φορές περισσότεροι άνθρωποι, από όσοι στην Ελλάδα. Γιατί; Διότι είχαν άλλη προτεραιότητα, πώς θα αποφύγουν το «υψηλό κόστος για τη δημόσια υγεία και την οικονομία».

Οι ζωές, όμως, χιλιάδων ανθρώπων πήγαν και συνεχίζουν να πηγαίνουν καθημερνώς αδικοχαμένες, διότι η οικονομία αυτής της χώρας με την ισχυρή βιομηχανία, από όπλα και οχήματα ώς χαρτοπολτούς, ξυλεία και έπιπλα, κάθε άλλο παρά έμεινε αλώβητη. Αντιθέτως, όπως παραδέχονται οι υπεύθυνοι, «η χώρα κατευθύνεται τώρα προς τη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ετσι, για να μάθουμε να εκτιμούμε ό,τι έχουμε.

*** Η Ελλάδα, χωρίς τη βιομηχανική υποδομή της Σουηδίας, εκτιμάται ότι θα έχει ύφεση 9%.

*** Στη Σουηδία, παρά την άδικη θυσία τόσων ανθρώπων, θα έχουν, όπως δήλωσε προχθές η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Αντερσον, ύφεση 7%. Παραδέχθηκε ότι η χώρα της «αντιμετωπίζει πολύ βαθιά οικονομική κρίση» και ότι έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους: «Η βαθιά ύφεση της οικονομίας σημειώνεται πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε».

Την ίδια ώρα, από την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης του χρέους, αποκαλύφθηκε «αύξηση ρεκόρ, κατά 30 φορές, του δανεισμού για την κάλυψη έκτακτων δαπανών εν μέσω ρεκόρ απωλειών θέσεων εργασίας». Αλλη επίσημη έρευνα κατέδειξε ότι το 40% των επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών της Σουηδίας φοβάται πλέον την πτώχευση.

Αξιζε, λοιπόν, ή όχι να υποστούμε την ταλαιπωρία της «καραντίνας», των αυστηρών μέτρων περιορισμού, προκειμένου να έχουμε μόνον 166 νεκρούς, αντί 3,743;

Αυτό που έχουμε ήδη κερδίσει πρέπει να το προστατεύουμε. Με κάθε τρόπο. Η πολιτεία και κάθε πολίτης χωριστά, ώστε να παραμείνει η χώρα μας ασφαλής προορισμός, όπως προγράφεται διεθνώς, για τους τουρίστες, που τόσο τους χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό δεν επιτρέπονται υπερβολές στη χαλάρωση, που φθάνουν ώς την επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού, κατακαλόκαιρο, στα θρανία, λες και θα γίνουν τώρα σοφότεροι οι …μπόμπιρες.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

* Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο google news για άμεση ενημέρωση.
* Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
2
=