Κινδυνεύουμε όταν κάνουμε «στραβά μάτια»

κινδυνεύουμε-όταν-κάνουμε-στραβά-μά-74217

«Δεν μπορεί σε κάθε λεωφορείο, σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς να υπάρχει ένας αστυνομικός, που κόβει πρόστιμα». Η φράση ανήκει στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Την είπε σχολιάζοντας τις εικόνες με τα υπερπλήρη λεωφορεία, που μετέφεραν επιβάτες σε παραλίες, σε καθεστώς …σαρδελοποίησης, λες και έχει εκλείψει κάθε κίνδυνος από την πανδημία. Είναι μια αλήθεια, που αναδεικνύει την ανάγκη αυξημένης ευθύνης όσων εργάζονται σε χώρους, όπου υπάρχει κίνδυνος συγχρωτισμού.

Πρόκειται για κίνδυνο, που δεν εντοπίζεται μόνο στα αστικά ή υπεραστικά μέσα μεταφοράς, αλλά και στα καταστήματα, τους ναούς, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και αργότερα στους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, όπως, βεβαίως, και στις παραλίες. Είναι ανάγκη, όπου δεν λειτουργεί επαρκώς η αρχή της ατομικής ευθύνης των προσερχομένων, να υποκαθίσταται με την παρεμβατική ισχύ, που τους παρέχει η έκτακτη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, από την επαγρύπνηση και την περιφρούρηση των μέτρων από εκείνους, που έχουν την ευθύνη επίβλεψης κάθε χώρου.

Πήγα την περασμένη Παρασκευή σε κατάστημα τροφίμων γνωστής αλυσίδας στη γειτονιά μου για τα αναγκαία. Μέτρησα, στο εσωτερικό του καταστήματος, 16 άτομα, συν το προσωπικό. Από τους 16 πελάτες μόνο τρεις φορούσαμε μάσκες και από τα επτά άτομα του προσωπικού μόνο δύο.

Και όμως, υπάρχει διευθυντής του καταστήματος, που έχει την ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας. Περιοριζόταν, όμως, να μοιράζει αριθμούς προτεραιότητας για την είσοδο, ενώ είναι δική του ευθύνη, αλλά και της εταιρείας, την οποία υπηρετεί, να απαγορεύει την είσοδο στο κατάστημα σε όποιον δεν φέρει την υποχρεωτική μάσκα.

Ο συγκεκριμένος και πολλοί άλλοι σε παρόμοια καταστήματα, προκειμένου να μη …στενοχωρήσουν την πελατεία τους, προτιμούν την τακτική του «κάνουμε στραβά μάτια». Το ίδιο και κάποιοι οδηγοί αστικών μέσων μεταφοράς, που έχουν την εξουσία να μην επιτρέπουν την επιβίβαση άλλων επιβατών, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί. Κάνουν και αυτοί «στραβά μάτια».

Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε επίδοξο παραβάτη των μέτρων. Προκειμένου, όμως, για αλυσίδες τροφίμων, μπορεί να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και όπου διαπιστώνεται περιφρόνηση των μέτρων να επιβάλλεται άγριο πρόστιμο στην εταιρεία ιδιοκτησίας του καταστήματος. Να δούμε τότε αν συμφέρει στα αφεντικά να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να κάνουν «στραβά μάτια».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου