Οχι άλλο χάσιμο χρόνου

οχι-άλλο-χάσιμο-χρόνου-77496

Εχω πια ξεχάσει πόσες δεκαετίες έχουν περάσει από τότε του ξεκίνησα να αρθρογραφώ, επανερχόμενος σε κάθε ευκαιρία στην ανάγκη καθιέρωσης του ενός και μοναδικού αριθμού κάθε πολίτη, που θα είναι ο ίδιος για την αστυνομική του ταυτότητα, για την εφορία, για την κοινωνική του ασφάλιση, για το δημοτολόγιο, για τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, για κάθε σχέση με το δημόσιο.

Τώρα, την επόμενη εβδομάδα, κατατίθεται, επιτέλους, το νομοσχέδιο, που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και αποτολμά ένα πρώτο βήμα. Τη σταδιακή ταύτιση, σε βάθος διετίας, δύο βασικών αριθμών, που έχει κάθε πολίτης, του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ. Είναι ένα θετικό βήμα, αλλά απέχει πολύ από το ζητούμενο.

Η παράταξή σας κ. πρόεδρε είναι, στα «κατάστιχα» που διατηρώ, βαρέως χρεωμένη με αυτή την υπόθεση, διότι αρκετοί από σας, αλλά όχι σεις προσωπικώς, το αναγνωρίζω, πορευθήκατε στο παρελθόν με πνεύμα αντίδρασης όσες φόρες είχε τεθεί επί τάπητος κάποια σχετική πρόταση. Είδαμε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να σέρνονται πίσω από υστερικές μαντιλοδεμένες καλόγριες και άλλους θρησκόληπτους, κάτι σαν …Ταλιμπάν και τζιχαντιστές της χριστιανοσύνης, οι οποίοι ωρύονταν κατά της χρήσης ενιαίου ηλεκτρονικού αριθμού για τους πολίτες, κραυγάζοντας συνθήματα περί κινδύνου υποταγής στο 666 και τον Εωσφόρο. Τόσο που έκαναν τον Γιωργάκη Παπανδρέου να σκιαχτεί και να …ξεχάσει την υπόθεση, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Τώρα, λοιπόν, πρέπει να ξεπλύνετε αυτό το αντιδραστικό στίγμα και να τολμήσετε πολλά περισσότερα από όσα μας υπόσχεται το νομοσχέδιο του κ. Πιερρακάκη. Ενδεικτικώς αναφέρω ότι πέρα από τη σταδιακή ενοποίηση αυτών των δύο αριθμών, είναι ανάγκη να προχωρήσετε στα ακόλουθα πρακτικά μέτρα:

*** Κάθε παιδί που γεννιέται, μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, να αποκτά αυτομάτως τον νέο ενιαίο και μοναδικό αριθμό του πολίτη.

*** Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τους παλιότερους, όταν αλλάζουν ταυτότητα.

Εχουμε χάσει πολύ χρόνο σε αυτή την υπόθεση, που είναι ένα βασικό στοιχείο για την πραγματική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, που δυναστεύει την καθημερινότητα των πολιτών. Ας μη χάσουμε περισσότερο. Εχετε την ευκαιρία και τις δυνατότητες να κινηθείτε ταχύτερα και τολμηρότερα και έναν υπουργό, που κατέχει το αντικείμενο. Μην αφήνετε κανέναν να τον φρενάρει, είτε έξωθεν, είτε και εκ των έσω της παράταξής σας.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου