Μάθε παιδί μου αγράμματα

μάθε-παιδί-μου-αγράμματα-78767

Δικαίως καγχάζει, όχι μόνο …το παρδαλό κατσίκι, αλλά και το διαδίκτυο με τις γραμματικές ακροβασίες ορισμένων εργατοπατέρων της μέσης εκπαίδευσης, που έβαλαν δυναμικώς τη σφραγίδα τους στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας. «Εβγαζε μάτι» εκείνη η προστακτική «Απέσυρε τώρα», που απευθυνόταν προς την κ. Κεραμέως και έφερε τις «υπογραφές» τεσσάρων οργανώσεων εκπαιδευτικών.

Αν τόσα γράμματα γνωρίζουν και τόσα μπορούν να διδάξουν στα παιδιά και τα εγγόνια μας οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, που αγνοούν ότι η προστακτική δεν παίρνει χρονική αύξηση, ότι είναι βαρβαρισμός να γράφεις «απέσυρε τώρα», αντί του ορθού «απόσυρε», δικαίως διακατέχονται από δύο συμπλέγματα. Το μεν ανασφάλεια για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί κατά τη μαγνητοσκόπηση και την τηλεμετάδοση των παραδόσεών τους, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν και οι μαθητές εκείνοι, που δεν δύνανται να έχουν φυσική παρουσία στις τάξεις. Το δε μανία καταδιώξεως κατά των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, στην προσπάθεια να επιλυθούν σύνθετα προβλήματα στην εποχή της πανδημίας.

Κάποιοι θα πουν ότι είναι απλώς «ένα λαθάκι». Μια παρωνυχίδα. Οτι όσοι πιάνονται από αυτό «κάνουν την τρίχα, τριχιά». Είναι ο πρόχειρος, ο εύκολος τρόπος να κρύψουν ορισμένοι τα κακώς κείμενα, ως προς την ποιότητα και την επάρκεια μέρους των εκπαιδευτικών μας, με τον ίδιο τρόπο που σκεπάζει η γάτα τις ακαθαρσίες της. Αυτό, όμως, το λαθάκι επιβεβαιώνει τις υποψίες όλων εκείνων, οι όποιοι «κάτι άλλο», πέρα από την επίκληση των «προσωπικών δεδομένων», μυριζόμαστε ότι κρύβει η λυσσώδης αντίδραση, που πατρονάρεται από τα κόμματα της Αριστεράς και τα εξωκοινοβουλευτικά «γκρουπούσκουλα».

Στην πραγματικότητα ισχύει το αξίωμα «εξ όνυχος τον λέοντα» και ο «λέων», εν προκειμένω, κρύβεται εκεί, που τον τοποθετούσα την προηγούμενη εβδομάδα:

Εκείνο που πραγματικώς τους ενοχλεί είναι ότι, μαζί με τους απομακρυσμένους από τις σχολικές τάξεις μαθητές, θα μπορούν να παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα και οι γονείς τους. Οπότε θα είναι «εκτεθειμένοι» σε ένα είδος άτυπης αξιολόγησης και ως γνωστόν, ακόμη και μόνον η λέξη «αξιολόγηση» προκαλεί έντονη αλλεργική αντίδραση σε όσους, δήθεν «προοδευτικούς», διεκδικούν το …αλάθητο του πάπα.

Κύριοι και κυρίες, που θέλετε να διεκδικείτε τον τίτλο του «προοδευτικού», αποσύρετε, και όχι …απεσύρετε, τώρα την πολιτική κάλυψη στο …δικαίωμα στην αγραμματοσύνη, ιδίως όταν πρόκειται για διδάσκοντες.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου