Δεν αρκούν μόνο λέξεις επιμνημόσυνες

δεν-αρκούν-μόνο-λέξεις-επιμνημόσυνες-92541

Ορθώς η Πολιτεία, εκπροσωπούμενη πρωτίστως από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, αλλά και την αντιπολίτευση, τίμησε χθες τη μνήμη των τραγικών θυμάτων της Marfin, που κάηκαν ζωντανά πριν δέκα χρόνια. Η μνήμη ξύνει πληγές, διότι ταυτοχρόνως θυμόμαστε ότι, παρά τα τόσα χρόνια που πέρασαν, δεν έχει ακόμη αποδοθεί δικαιοσύνη για το φρικτό έγκλημα. Οσοι βεβαίως επιμένουμε να θυμόμαστε.

Το χειρότερο είναι ότι οι πολλοί ξεχνάμε ευκόλως με την πάροδο του χρόνου, επιβεβαιώνοντας τον φόβο, που εξέφρασε, αμέσως μετά τη δολοφονία, για μια βιντεοκάμερα, του Μανώλη Καντάρη, που άφησε πίσω του τέσσερα ορφανά, ο αναγνώστης μου Γ. Σιούτης από την Κοζάνη. Σχολιάζοντας τις ομόθυμες δηλώσεις των πολιτικών μας, μετά και από αυτό το έγκλημα, έγραφε: «Σε έναν μήνα η δολοφονία θα έχει ξεχαστεί, όπως άλλωστε ξεχάστηκαν και οι 3 της Marfin Τράπεζας, που κάηκαν στη διαδήλωση».

Η αδυναμία απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά και η ευκολία με την οποία επικάθεται σαν σκόνη η λήθη πάνω σε τέτοια τραγικά γεγονότα, επιτρέπουν, δυστυχώς, να συντηρείται και να μπολιάζει κάποια θολωμένα μυαλά, ιδίως στον χώρο της νεολαίας, η «ιδεολογία» της ατομικής και ομαδικής τρομοκρατίας. Θολωμένα μυαλά, που …εκπαιδεύονται, ξεκινώντας από τη ρίψη χαρτιών και …μπουγέλων με χρώματα, για να φθάσουν ώς τις πυρπολήσεις. Που φαντασιώνονται ότι με τέτοιες πράξεις κατακτούν μια θέση στο πάνθεον της παγκόσμιας επαναστατικότητας, δίπλα στον Τσε Γκεβάρα. Οτι, ακολουθώντας το δόγμα του Μαρξ, που συχνά αποδίδεται ως «η βία είναι η μαμή της ιστορίας», ενώ η ακριβής φράση από το «Κεφάλαιο» είναι «η βία είναι η μαμή κάθε παλιάς κοινωνίας, που κυοφορεί μια καινούργια», θα αλλάξουν την κοινωνία.

Με τέτοιες «επαναστατικές» ονειρώξεις ζουν και σήμερα αυτοί που γράφουν συνθήματα, κατά τα οποία ο κορονοϊός «δεν είναι γρίπη, είναι χούντα» και «ταξικός πόλεμος». Κάνουν …προπόνηση για να μοιάσουν σε εκείνους, οι οποίοι έφθασαν, πριν από λίγα χρόνια, στο έσχατο έγκλημα. Πότε χτυπώντας αστό πολιτικό, όπως τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και πότε καίγοντας τράπεζα. Χωρίς να τους νοιάζει αν καίνε μαζί και εργαζόμενες γυναίκες, εκ των οποίων η μια σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, όπως συνέβη με την πυρπόληση της Marfin.

Καλά τα λόγια, αλλά περισσότερο αναγκαία η απονομή δικαιοσύνης.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου