Αντισταθείτε στους Σόιμπλε

αντισταθείτε-στους-σόιμπλε-99871

Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα στήριξης των πληττομένων και τις αυξημένες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διατύπωσε την δική του άποψη, για το ως που πρέπει να φθάνουν αυτά τα μέτρα: «Δεν είναι με απόλυτο τρόπο ορθός ο ισχυρισμός ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής».

Είναι μια «φιλοσοφική» άποψη, που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να πρόκειται για ευαισθησία και ανησυχία, που εκφράζουν και άλλοι διανοητές, για τον περιορισμό των ατομικών και συλλογικών ελευθερίων. Οπότε, όσοι θεωρούμε πρώτιστο αγαθό την ελευθερία, ιδίως εμείς που γαλουχηθήκαμε με το «Ελευθερία ή θάνατος», θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Διότι το να υποχωρεί το δημοκρατικό ιδεώδες, με σχεδόν απόλυτη ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας, σε βάρος των ελευθερίων και των δικαιωμάτων μας, δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας τύχει.

Αλλά η έγνοια του Σόιμπλε δεν είναι αυτή. Εκείνο που τον καίει, όπως αποδεικνύεται από το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του, είναι το πώς θα προστατευθεί, πρωτίστως, η «οικονομία της ελεύθερης αγοράς». Διότι, βλέπει ως επικίνδυνη υποχώρηση τα φαινόμενα κρατικού παρεμβατισμού για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία, «με χρήματα των φορολογουμένων».

Στην ίδια λογική κινούνται όλοι όσοι θέτουν ως πρόταγμα την οικονομία και όχι την επιβίωση των ανθρώπων, πιέζοντας για ταχύτερη, άρση των μέτρων. Στην Γερμανία, οι πιέσεις αυτές οδήγησαν σε αποφάσεις εσπευσμένης μερικής απελευθέρωσης. Και ποιο ήταν το άμεσο αποτέλεσμα; Ο περίφημος δείκτης «R», για τον οποίο τόσες φορές έχουμε ακούσει να μιλά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ένας δείκτης που μέτρα την επικινδυνότατα της διασποράς του ιού, απέναντι στις αντοχές του συστήματος υγείας, επιδεινώθηκε αμέσως.

Όλα τα «μοντέλα» των μέτρων, κινούνται γύρω από αυτόν τον δείκτη. Οσο είναι κάτω από την μονάδα, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών. Όσο ανεβαίνει, τα πράγματα γάντια πιο επικίνδυνα. Πριν ανακοινωθούν οι «χαλαρώσεις», στη Γερμανία, ο «R» ήταν στο 0,7. Και μέσα σε μια εβδομάδα ανέβηκε στο 1. Με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι «αν πάει στο 1,2 τα γερμανικά νοσοκομεία θα φρακάρουν τον Ιούλιο, αν πάει στο 1,3, τον Ιούνιο».

Οπότε, εμείς, ας μείνουμε σταθεροί στη δική μας «φιλοσοφία» Η οικονομία υπηρετεί τον άνθρωπο, και όχι το αντίστροφο.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου