Υποχρεωτική, αλλά πρέπει να είναι και φθηνή

υποχρεωτική-αλλά-πρέπει-να-είναι-και-φ-101221

Στη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και λειτουργίας των καταστημάτων, θα είμαστε υποχρεωμένοι, όπως μας εξήγησε, την Δευτέρα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, να προσερχόμαστε, στους χώρους αυτούς, με προστατευτική μάσκα. Από τα παντοπωλεία ως τα ιατρεία και από τα κομμωτήρια ως τους χώρους ατομικής άθλησης. Παντού, όπου θα υπάρχουν ταυτοχρόνως περισσότεροι από ένας πελάτες, συν το προσωπικό.

Το μέτρο είναι πράγματι αναγκαίο, προκειμένου να κατοχυρώσουμε όλα όσα κατακτήσαμε λειτουργώντας, ως πολιτική εξουσία πρωτίστως αλλά και, υπεράνω όλων, ως πολίτες με συναίσθηση ευθύνης, ατομικής και ομαδικής, κατά την μακρά περίοδο των μεγάλων περιορισμών και στερήσεων. Όταν όμως επιβάλλεται η υποχρεωτική χρήση αυτής της προσωπίδας, πρέπει η πολιτεία να έχει εξασφαλίσει ότι οι πολίτες θα μπορούν να την προμηθεύονται σε μια λογική τιμή.

Αυτήν την ώρα, τα περισσότερα φαρμακεία, ή άλλα σημεία πώλησης, διαθέτουν τις μάσκες μιας χρήσης σε τιμές από εβδομήντα λεπτά έως -στις περισσότερες περιπτώσεις- ένα ευρώ. Για ένα αντικείμενο που είναι μεν σημαντικό για την προστασία της υγείας μας, αλλά χρησιμοποιείται μόνον για ελάχιστο χρόνο, μια-δυο ώρες και μετά καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων, οι τιμές αυτές είναι ανεπιτρέπτως ακριβές.

Μήπως, αντί κάθε ένας από μας να αγοράζει μια ή περισσότερες μάσκες από το φαρμακείο, θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλη πολιτική, πολιτική διανομής, ώστε το κόστος για τους πολίτες, ιδίως εκείνους που έχουν πληγεί από την κρίση χάνοντας την δουλειά τους, είτε διατηρώντας την με μείωση των αποδοχών τους; Ισως δεν είναι εύκολο να διανέμονται, με ευθύνη του κράτους, δωρεάν. Αλλά υπάρχουν και άλλες λύσεις.

Στο λιανικό εμπόριο, έχουν κυριαρχήσει οι αλυσίδες καταστημάτων. Θα ήταν πιο λογικό να υποχρεώνονται να προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες από το προϊόν αυτό, σε ευλόγως πολύ χαμηλότερες τιμές, ενδεχομένως ακόμη και με μια μικρή επιδότηση από το κράτος, ώστε να τις διανέμουν στους πελάτες, που περιμένουν την σειρά τους να εισέλθουν, σε ένα κατάστημα τροφίμων, ηλεκτρονικών ειδών κλπ.

Κανείς δεν πρέπει να μένει απροστάτευτος, επειδή το να διαθέτει ένα ευρώ, κάθε μέρα, για να κάνει τη δουλειά του, μπορεί να του έρχεται κάπως «βαρύ». Λύσεις υπάρχουν. Και, ευτυχώς, εσείς που έτυχε να κυβερνάτε, σε αυτή την κρίση, δείξατε ότι είσθε ευήκοοι και ευέλικτοι. Κάντε το πράξη και με τις μάσκες.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου