Δεν χαλαρώνεις όταν φλέγεται η γειτονιά σου

δεν-χαλαρώνεις-όταν-φλέγεται-η-γειτον-116917

Είναι κατανοητό και εύλογο κάποιοι από εμάς να έχουμε κουραστεί από την παράταση της καραντίνας. Να επιζητούμε να ανασάνουμε. Πρέπει, όμως, να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητό ότι δεν έχουμε καλύτερη επιλογή. Οταν η γειτονιά μας φλέγεται, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και αυτή ακριβώς είναι η κατάστασή μας. Εχουμε, ανατολικώς και δυτικώς, δύο κοντινότατους γείτονες που φλέγονται από την κρίση του κορονοϊού.

*** Με την Ιταλία, στα δυτικά μας, να έχει καταγράψει, ώς χθες Μ. Τρίτη το μεσημέρι, 159.576 κρούσματα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί δεινότερα από τις άλλες, με ακόμη χειρότερη εικόνα ως προς τον απολογισμό των θυμάτων. Με 20.465 νεκρούς, που την κατατάσσουν στη δεύτερη θέση του μακάβριου πίνακα, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, που άργησε να …ξυπνήσει.

*** Με την Τουρκία, στα ανατολικά μας, όπου ο σουλτάνος άργησε επίσης πολύ να αντιληφθεί την κρισιμότητα του κινδύνου, να «κατακτά» την ένατη θέση σε κρούσματα, τα οποία αυξάνονται συνεχώς, έχοντας φτάσει τους 61.049 ανθρώπους, με 1296 νεκρούς σε ελάχιστες ημέρες. Το ακόμη χειρότερο για μας να σχεδιάζουν οι τουρκικές αρχές, όπως καταγράφεται στη διεθνή ειδησεογραφία, έγκλημα σε βάρος μας. Την «εξαγωγή», δηλαδή, μεταναστών, που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, προς τα ελληνικά νησιά. Ενα υποχθόνιο σχέδιο που δυστυχώς κανένα διεθνές δικαστήριο δεν προβλέπεται να το καταδικάσει ως …έγκλημα ειρήνης.

Οταν αυτά συμβαίνουν δεξιά και αριστερά σου, δεν μπορείς να πεις «αφού εγώ είμαι σε καλύτερη κατάσταση, δεκάδες θέσεις πίσω από αυτούς, στην 54η, με μόνον 2.145 κρούσματα και μόλις μια εκατοντάδα θυμάτων, άρα μπορώ να ξεσφίξω λίγο τα λουριά».

Πασχαλιές θα έλθουν και άλλες. Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να γιορτάσουμε την επόμενη άνοιξη, το επόμενο Πάσχα, τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές, με όσο γίνεται λιγότερους απόντες. Να έχουν επιζήσει ο παππούς και η γιαγιά στο χωριό για να μπορούμε να τους επισκεφτούμε και του χρόνου, για γλέντια, όχι για μνημόσυνα.

Ας περιορίσουν λοιπόν τις ορέξεις τους οι ανυπόμονοι, οι όποιοι μηχανεύονται τρόπους «διαφυγής» και εξαιτίας των οποίων απειλείται απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των Ι.Χ. αυτοκινήτων κατά το πασχαλινό διήμερο.

Για τη ζωή ισχύει η παλιά διαφήμιση για το νερό: «Προσέχουμε για να έχουμε».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου