Ας κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε επί ξυρού ακμής

ας-κατανοήσουμε-ότι-βρισκόμαστε-επί-ξ-118329

Ζούμε καινοφανή πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι και πάλι δακτυλοδεικτούμενη διεθνώς, αλλά αυτή τη φορά όχι σαν «μαύρο πρόβατο». Οχι ως θλιβερή «πρωταθλήτρια» σε αρνητικές επιδόσεις, αλλά ως χώρα υπόδειγμα για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι μια επιτυχία που πιστώνεται στην παρούσα κυβέρνηση και τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τέτοια επιτυχία, αν δεν συνέβαινε να ενστερνίζεται την πολιτική της η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Επομένως το μέγα εύσημο είναι για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, διότι επιδεικνύει εξαιρετική ωριμότητα.

Υπάρχουν βεβαίως εξαιρέσεις. Μικρές, αλλά επικίνδυνες. Τις όποιες, περά από την αστυνομική ή δικαστική αντιμετώπιση, πρέπει να τις μαχόμεθα οι ίδιοι οι πολίτες. Για να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή των παιδιών μας.

*** Αυτοί οι δυο ιερείς της ενορίας μου, στο Κουκάκι, προφανώς θεωρούν ότι είναι σημαντικότερα στηρίγματα της χριστιανικής πίστης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Οταν ο Βαρθολομαίος κάνει τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδος κεκλεισμένων των θυρών, εκείνοι τη μια λειτουργούν με πιστούς, χρησιμοποιώντας και …τσιλιαδόρους, λες και πρόκειται για συμμορία εν δράσει, την άλλη καλούν μωρά και υπερήλικες να μεταλάβουν. Χωρίς να νοιάζονται αν θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των πιστών.

*** Αυτοί οι 159 που εντοπίσθηκαν να επιχειρούν να διαφύγουν από τα αστικά κέντρα, κυρίως την πρωτεύουσα, προς τα χωριά τους, με αποτέλεσμα να πληρώσουν το πρόστιμο και να τους αφαιρεθούν οι πινακίδες των αυτοκινήτων τους, προφανώς θεωρούν ότι είναι πιο «ξύπνιοι» από τους υπόλοιπους Ελληνες που τηρούν με ευλάβεια, υπομονή και επίμονη τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

*** Αυτοί οι καμιά τριανταπενταριά νεαροί που έκαναν το βράδυ της Κυριακής …παρτάκι με «μπιρόνια» στην πλατεία Μερκούρη στα Ανω Πετράλωνα, την ώρα που έκανα το, επιβεβλημένο από τους γιατρούς, περπάτημα, προφανώς πιστεύουν στα συνθήματα με τα οποία οι ίδιοι έχουν γεμίσει την περιοχή: «Δεν είναι ιός, είναι εμπορικός πόλεμος», «Δεν είναι γρίπη, είναι χούντα» και άλλες παρόμοιες εξυπνάδες.

Οι εξαιρέσεις αυτές δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα. Οι Ελληνες τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από πλουσιότερες και αρτιότερα εξοπλισμένες χώρες. Ας το κρατήσουμε αυτό «με νύχια και με δόντια». Ιδίως τώρα, διότι βρισκόμαστε, κυριολεκτικώς, στην κόψη του ξυραφιού.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου