Η Ευρώπη σαν κεφαλή …Ιανού

η-ευρώπη-σαν-κεφαλή-ιανού-138341

Του Γ. Π. Μασσαβέτα, [email protected]

Ολοι συμφωνούν ότι η Ευρώπη γενικώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση ειδικότερα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση και πρόκληση από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Κρίση πρωτίστως ανθρωπιστική, με την Ε.Ε. να έχει, πλέον, το θλιβερό προνόμιο ότι είναι πρώτη στην κορυφή του διαπεραστικού πίνακα με τις ημερήσιες καταγραφές των θυμάτων του κορονοϊού. Κρίση οικονομική, καθώς παραλύουν οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες. Εδώ ακριβώς τελειώνει και η ομοφωνία.

Απέναντι στην τεράστια κρίση και πρόκληση, η Ευρώπη εμφανίζεται με δύο πρόσωπα, σαν Ιανός και αρχίζουν οι παραφωνίες. Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά των νοτίων, με προμάχους τους εννέα πρωθυπουργούς, που κάνουν έκκληση για ενιαία πολιτική στήριξης των οικονομιών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Από την άλλη των βορείων, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, που δεν θέλουν να ακούσουν ούτε λέξη για κοινή αντιμετώπιση, για αμοιβαιότητα στη διαχείριση των οικονομικών βαρών, των νέων χρεών που δημιουργούνται και των νέων αναγκών δανεισμού.

Προφανώς κάποιοι κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι οι δικές τους χώρες, οι δικές τους οικονομίες θα υποστούν μικρότερο πλήγμα. Δεν έχει καμία αξία να αντιπαραθέσει κανείς, σε αυτούς τους …μακάριους οραματισμούς τους, την επιχειρηματολογία των νοτίων, των Κόντε, Σάντσεθ, Μακρόν, Μητσοτάκη, αλλά εκείνων που είναι ουδέτεροι. Δύο ανθρώπων, που ο ένας χειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία την οικονομική κρίση της ευρωζώνης και η άλλη διαχειρίζεται την τωρινή, του Μάριο Ντράγκι, πρώην αφεντικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της διαδόχου του Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι ζούμε «ανθρώπινη τραγωδία εν δυνάμει βιβλικών διαστάσεων», ζητεί από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθούν ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με παλιά εργαλεία δημοσιονομικής αυστηρότητας, στα οποία παραμένουν προσκολλημένοι οι δορυφόροι της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι και εντός της Γερμανίας ακούγονται φωνές, όπως του πρώην αντικαγκελαρίου Γκάμπριελ, που χαρακτηρίζουν τη στάση ως «ντροπή της γερμανικής πολιτικής». Σε ανάλογο πνεύμα κινείται και η Κριστίν Λαγκάρντ, τα μέτρα της οποίας στοχεύουν στη στήριξη όλων των πληττομένων.

Αν οι φωνές αυτές μείνουν απέναντι σε «ώτα μη ακουόντων», το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα υποκύψει στον κορονοϊό, γνωρίζοντας επικίνδυνη έξαρση νέων εθνικισμών και τάσεων απομονωτισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου