Είναι τώρα ώρα να πληρώσουν τον λογαριασμό

είναι-τώρα-ώρα-να-πληρώσουν-τον-λογαρι-178319

Θα αρχίσω κάνοντας τον δικηγόρο του Διαβόλου. Λέγοντας, δηλαδή, πως μπορεί η Τουρκία να έχει χίλια άδικα στην υπόθεση της μεταναστευτικής κρίσης, που χτυπά τα σύνορα της Ευρώπης, πλήττοντας πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά καμία ρεαλιστική λύση δεν μπορούμε να περιμένουμε, αν δεν της αναγνωριστεί ότι έχει και ένα δίκιο, το οποίο σχετίζεται με τέσσερις τουρκικές λέξεις, που έχουν περάσει και στο δικό μας λεξιλόγιο, παζάρι, μπαχτσίσι, μπεζαχτάς, μαντζιριά.

Η Ε.Ε. έκανε παζάρι με την Αγκυρα, προκειμένου να περιοριστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα εδάφη της και κατέληξε σε συμφωνία, που προέβλεπε γενναίο μπαχτσίσι δισεκατομμυρίων ευρώ, για να συγκρατείται εκεί το κύμα των μετακινουμένων. Εύλογο αντιστάθμισμα, αφού το τουρκικό κράτος φιλοξενεί πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους, οι όποιοι βρίσκονται με τα πόδια στο τουρκικό έδαφος, αλλά με την ψυχή, το όραμα μονίμως στραμμένα προς την Ευρώπη.

Οι πλούσιοι βόρειοι Ευρωπαίοι είχαν αναλάβει σαφή υποχρέωση, αλλά στην εκταμίευση των ποσών άρχισαν να επιδεικνύουν ματζιριές, γεγονός που επικαλούνται σήμερα, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νέα τακτική τους, οι Τούρκοι. Μπορεί η επίκληση να είναι προσχηματική, διότι στην πραγματικότητα εκείνο που επιχειρούν να εκβιάσουν οι ηγέτες της Αγκυρας, χρησιμοποιώντας με αισχρό τρόπο χιλιάδες ξεσπιτωμένους, είναι η ευρωπαϊκή συμπαράταξη στην Τουρκία, στα καουμποϊλίκια της στη Συρία. Αυτό το πρόσχημα πρέπει να αφαιρεθεί.

Εκείνοι που ανατριχιάζουν στην ιδέα να υποδεχτούν νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών, όπως εκείνο του 2015, οφείλουν να ανοίξουν τον μπεζαχτά τους και να πληρώσουν. Να δώσουν στην Τουρκία εκείνα που έχουν τάξει. Επιπλέον να δώσουν εκείνα, που αναλογούν και στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντάς της, εμπράκτως και όχι μόνο με ωραία λόγια, το γεγονός ότι λειτουργεί σαν τον τελευταίο κυματοθραύστη και συνοριοφύλακα της Ευρώπης, δαπανώντας πάνω από τις δυνάμεις της, ξοδεύοντας χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό για τη διαχείριση των συνεχώς αυξανόμενων ροών από την Τουρκία.

Είναι εντυπωσιακό επίτευγμα της κυβέρνησης ότι έφερε στα σύνορα του Εβρου την ηγεσία της Ενωσης. Αρκεί η ηγεσία να τολμήσει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, κατανοώντας ότι δεν αρκεί να μας αποστείλουν κάποιες δεκάδες άνδρες της Frontex ή κάποιον εξοπλισμό, αλλά να υποχρεώσουν τον Ερντογάν να αλλάξει τακτική. Εχουν τρόπους να το επιτύχουν.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου