Η μονόπλευρη αποφασιστικότητα δεν κάνει καλό

η-μονόπλευρη-αποφασιστικότητα-δεν-κά-185493

Τη θέση μου την έχω ήδη ξεκαθαρίσει. Η δημιουργία κλειστών δομών ελεγχόμενης διαβίωσης στα νησιά μας, παρά τις αντιδράσεις, πρέπει να προχωρήσει. Κατά τούτο θεωρώ θετικό ότι οι διαδικασίες κινούνται με αποφασιστικότητα, με τα πρώτα χωματουργικά έργα να έχουν ήδη ξεκινήσει. Η αποφασιστικότητα, όμως, δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη. Διαφορετικά, η όλη επιχείρηση θα βγει «ξινή» και στους νησιώτες, αλλά και στην κυβέρνηση.

Αν θέλετε κ. πρόεδρε να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, οι οποίες οφείλονται στην εύλογη, λόγω της προϊστορίας των χειρισμών του ζητήματος, δυσπιστία των κατοίκων των νησιών, οφείλετε να ξεκαθαρίσετε από τώρα ότι δεν θα συμβεί εκείνο, που φοβούνται οι πολίτες. Οτι, δηλαδή, δεν θα έχουμε από τη μια τις κλειστές δομές, που θα φιλοξενούν τους ήδη υπάρχοντες πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες σε κάθε νησί και από την άλλη νέο χάος.

Με απλά λόγια, κάποιος πρέπει να δεσμευθεί απέναντι στους ανησυχούντες ότι με τις αναμενόμενες κατά την εαρινή και θερινή περίοδο νέες αφίξεις δεν θα έχουμε νέα Μόρια σε κάθε νησί, δίπλα στην κλειστή δομή. Ούτε θα εξελιχθούν σε νέα Μόρια οι δομές. Να υπάρξει, δηλαδή, ρητή δέσμευση ότι κάθε νέα ομάδα, που θα καταφθάνει σε νησί, θα κατευθύνεται αμέσως στο κλειστό κέντρο φιλοξενίας, αλλά ταυτοχρόνως από το κέντρο θα απομακρύνεται ίσος αριθμός φιλοξενουμένων, που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και έχει κριθεί αν δικαιούνται ασύλου.

Για να γίνει, όμως, αυτό και να έχει αποτέλεσμα, θα έπρεπε να έχουμε ήδη κάποια δείγματα παράλληλης αποφασιστικότητας. Να έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη διαμόρφωση των κέντρων υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, διότι οι νέες ροές πρώιμης άνοιξης έχουν αρχίσει, αλλά δεν έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ισάριθμη ανακούφιση, με τη μετακίνηση των ήδη υπαρχόντων.

Ανάμεσα στους αντιδρώντες υπάρχουν και πονηροί, οι οποίοι εμπορεύονται το χάος αποκομίζοντας κέρδη. Η πλειονότητα είναι άνθρωποι, που αφενός ανησυχούν, αφετέρου δεν πείθονται ευκόλως για τις καλές προθέσεις της εκάστοτε εξουσίας.

Αν θέλετε να κερδίσετε τους πολλούς και να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι τουλάχιστον από την ημέρα λειτουργίας κάθε κλειστής δομής, η επιβάρυνση κάθε νησιού με νέες αφίξεις θα είναι μηδενική. Πενήντα έρχονται; Πενήντα φεύγουν.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου