Ευτυχώς αντέδρασαν ομοψύχως

ευτυχώς-αντέδρασαν-ομοψύχως-192249

Αυτό που συνέβη στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ με πάει δεκαετίες πίσω. Ας αρχίσουμε με το περιστατικό, όπως το περιγράφουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές, που το έζησαν, Μαριέττα Γιαννάκου και Μανούσος Βολουδάκης Ν.Δ., Θεοδώρα Τζάκρη και Μάριος Κάτσης ΣΥΡΙΖΑ και Ανδρέας Λοβέρδος ΚΙΝΑΛ:

«Θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας… Μετά από τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης, που προκαλούν στην περιοχή. Ο προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μάς διέκοπτε, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας… Η αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας».

Αν έχω μείνει χωρίς δόντια από 24 ετών, το …χρωστώ στο ΝΑΤΟ. Είναι μια ιστορία, την οποία στις 26 Δεκεμβρίου δημοσίευσε στο φέισμπουκ, όπως εκείνος τη θυμόταν, κάποιος που την έζησε από κοντά, ο Κυριάκος Κατσάρας, τότε έφεδρος ανθυπολοχαγός, που ζει στην Καλαμάτα:

«ΣΕΡΡΕΣ, 1968, 562 Τάγμα Πεζικού. Επέτειος ένταξης στο ΝΑΤΟ, ομιλία λοχαγού Α2, οκλαδόν οι στρατιώτες, όρθιοι οι αξιωματικοί, κάργα χούντα. Ο Μασσαβέτας στρατιώτης, δοκιμάκι εγώ. Μετά την ομιλία του, ο λοχαγός λέει: Να σηκωθεί ο Μασσαβέτας να μας πει τη γνώμη του για το ωφέλιμο ή όχι της εντάξεως της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ηταν προφανής ο σκοπός του να «εκθέσει» μπροστά σε όλο το Τάγμα τον Μασσαβέτα, ο οποίος άμα απαντούσε θετικά θα ξεφτιλιζόταν σε όλο το Τάγμα, που τον ήξερε για αριστερό, αν απαντούσε αρνητικά θα συνέβαιναν τα χειρότερα! Τι να κάνει ο Γιώργης, του πετά ένα «δεν ξέρω, κύριε λοχαγέ» και τότε έγινε της π…! Τον αρχίζει σκυλιάζοντας και φωνάζοντας στις σφαλιάρες και τις κλωτσιές με την επωδό «δεν ξέρεις Μασσαβέτα……;». Εμείς οι έφεδροι κι όλο το Τάγμα κοιταζόμασταν σανχαμένοι».

Ρωτώ, λοιπόν, έξω από τα δόντια, που θυσίασα στο ΝΑΤΟ: Σε τι μας προστατεύει; Μας έσωσε από τον Αττίλα; Μας προστατεύει από το νεοοθωμανικό όνειρο του σουλτάνου;

Δεν λέω «έξω από το ΝΑΤΟ», αλλά με τέτοια ομοψυχία να αγωνιστούμε για αλλαγή της πολιτικής του.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου