Εχετε ευθύνη για τον επόμενο …Γιακουμάκη

εχετε-ευθύνη-για-τον-επόμενο-γιακουμ-195111

Με ευχαρίστησε το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας επιδίωξε αμεσότατη αντίληψη των όσων συνέβησαν σε σχολείο του Βύρωνα, μεταβαίνοντας εκεί για συνομιλίες με τους εκπαιδευτικούς. Οπως με ενδιαφέρον διάβασα την πρόθεση καθιέρωσης του «δασκάλου εμπιστοσύνης» ή του «καθηγητή εμπιστοσύνης», στον οποίο θα απευθύνονται οι μαθητές, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οπως στην περίπτωση, που πέφτουν θύματα εκφοβισμού. Εστω και αν συνιστά παραδοχή ότι η πλειονότητα των διδασκόντων δεν έχει τα προσόντα, δηλαδή την παιδαγωγική πνευματική υποδομή, να λειτουργεί με ευαίσθητους δέκτες και προστατευτική διάθεση σε τέτοια περιστατικά.

Περίμενα, όμως, να ακούσω και ποια συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν, ώστε οι δράστες του ενδοσχολικού τραμπουκισμού να πάρουν ένα μάθημα και δεν βλέπω απολύτως τίποτε. Η δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση στη σχολική ζωή, δεν μου λέει κάτι. Πρόκειται για σύνηθες πολιτικό ευχολόγιο. Ωστόσο, ούτε η πολιτική ηγεσία, ούτε και η κοινότητα των διδασκόντων επιτρέπεται να στέκονται, απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, με στάση Πόντιου Πιλάτου. Πρέπει να παίρνουν σαφή θέση καταδίκης, όχι με λόγια, αλλά με αποφάσεις.

Τα ερωτήματα, που απαιτούν καθαρές απαντήσεις, είναι πολλά.

Ερευνηθήκαν οι καταγγελίες ότι εκείνοι, που ασκούσαν εκφοβισμό στη μικρή μαθήτρια και ξυλοφόρτωσαν, τραυματίζοντάς τον, τον 17χρονο αδερφό της, έχουν συγκροτήσει ενδοσχολική συμμορία με την επωνυμία «locos», ομοιόμορφη εμφάνιση, με κούρεμα αλά Κασιδιάρη και μαύρες στολές, έχοντας στο παρελθόν οδηγηθεί, κάποιοι από αυτούς, και πάλι στο αστυνομικό τμήμα, από το οποίο πόζαραν προκλητικότατα με σέλφι, που ανέβασαν στο διαδίκτυο, για να δείξουν ότι δεν φοβούνται κανέναν;

Πόσο παιδαγωγικώς και ψυχολογικώς ορθό είναι να συνεχίσουν να συνυπάρχουν στον ίδιο σχολικό χώρο τα δύο θύματα και η ομάδα των δραστών, ως να μην τρέχει τίποτα;

Είναι αρκετή η τιμωρία κάποιων από αυτούς με διήμερη αποβολή από το σχολείο, λες και έσπασαν κάποιο τζάμι;

Τι μήνυμα παίρνουν και τα θύματα και οι δράστες από τη …χαλαρή και χλιαρή στάση σχολείου και Πολιτείας;

Με συμπαθάτε, αλλά κρίνοντας από τα πραγματικά περιστατικά και από το ύφος της φωτογραφίας των «locos», φοβάμαι ότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την αντιμετώπιση του κινδύνου, να πάρουν, δηλαδή, οι δράστες το μήνυμα ότι μπορούν να βασανίσουν άχρι θανάτου κάποιον επόμενο Γιακουμάκη, που θα βρεθεί στον δρόμο τους.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου