Το αποτέλεσμα θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί

Τελευταία ενημέρωση: 2020-02-14, 13:45:31
Το αποτέλεσμα θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί

Ο διάλογος, ιδίως μεταξύ εξουσίας και πολιτών, είναι ασφαλώς βασικός μηχανισμός στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Υπό μία προϋπόθεση, ότι δεν χρησιμοποιείται ως πρόσχημα και ως τέχνασμα, από οποιαδήποτε πλευρά, είτε για την αποφυγή λήψης των αναγκαίων αποφάσεων, είτε για τη συνήθη, για τα δικά μας δεδομένα, παραπομπή κάποιου θέματος στις ελληνικές καλένδες.

Για να πάει η ζωή μπροστά, χρειάζονται, ενίοτε, μονομερείς αποφάσεις, όταν ο διάλογος δεν οδηγεί σε λυτρωτικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Ακόμη και εγώ, που από αδυναμία παραμένω καπνιστής, αναγνωρίζω ότι απέδωσε σε βαθμό, που κανείς δεν πίστευε ότι θα επιτευχθεί. Σερνόταν επί τόσα πολλά χρόνια, ώστε οι προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις είχαν περιορισμένη αξία. Μόνο τα …νοσοκομεία είχαν γλιτώσει από το κάπνισμα.

Δικαίως, λοιπόν, υπερηφανεύεται ο πρωθυπουργός, στον απολογισμό που παρουσίασε για τους πρώτους επτά μήνες άσκησης της εξουσίας, για το συγκεκριμένο επίτευγμα. Οπως εξίσου δικαίως διεκδικεί εύσημα για τη δυναμική λύση ως προς το θέμα της κατάργησης του ασύλου στα Πανεπιστήμια. Είναι ασφαλώς εύσημο, επιβεβαιωτικό της επιτυχίας του μέτρου, αυτό που ανακοίνωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου: «Από την 1η Σεπτεμβρίου έως σήμερα είχαμε μόνο δύο καταγγελίες, για κλοπές κινητών και πορτοφολιών και μια θραύση παραθύρου στον δρόμο, που είναι μπροστά στο ΑΧΕΠΑ. Πέρσι οι καταγγελίες είχαν ξεπεράσει τις 100».

Υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνουν σωστά και σε κινηματογραφικό χρόνο, ελπίζω το ίδιο να αποδειχθεί και στην περίπτωση της δημιουργίας νέων κλειστών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Καλός ο συνεχής διάλογος με κάθε «θιγόμενο» δήμαρχο, αλλά χρειάζεται να παίρνουμε και καμία …γάτα. Ας ελπίσουμε ότι θα ισχύσει και εδώ το αξίωμα, που είχε διατυπώσει ο Δημοσθένης: «Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται».

Η κοινωνία κάθε νησιού θα αποδεχθεί ως ορθή την απόφασή σας κ. πρόεδρε, μόνο εάν, σε κάθε νησί, δεν μένει πια ούτε ένας παραπάνω από τον αριθμό των ατόμων, που προβλέπεται να φιλοξενηθούν στις κλειστές δομές. Αν, δηλαδή, με την ίδια αποφασιστικότητα τολμήσετε την ελάφρυνση των νησιών μεταφέροντας, αυτομάτως, κάθε επιπλέον αφικνούμενο σε αντίστοιχες δομές στην υπόλοιπη χώρα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
2
=