«Τι έκανες στον πόλεμο …Μηταράκη;»

Τελευταία ενημέρωση: 2020-02-13, 14:47:23
«Τι έκανες στον πόλεμο …Μηταράκη;»

Διαβάζοντας θα καταλάβετε, γιατί καταφεύγω στην παράφραση του τίτλου της επιτυχημένης αντιπολεμικής ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά;».

Ξεκαθάρισα χθες τη θέση μου απέναντι στη δημιουργία νέων κλειστών δόμων, διότι πιστεύω ότι πράγματι θα βοηθήσουν. Κανείς δεν με έπεισε, με σοβαρά επιχειρήματα, για το αντίθετο. Εξέφρασα τις αμφιβολίες μου, αν θα περάσει έτσι εύκολα η διαδικασία της επίταξης, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αν εκείνοι που θίγονται προσφύγουν στη δικαιοσύνη και ειδικότερα στο ΣτΕ.

Το πρώτο πρόβλημα στην εφαρμογή του μέτρου είναι ο τρόπος της λεγόμενης επικοινωνιακής διαχείρισής του. Τα πράγματα δείχνουν ότι ο Ν. Μηταράκης κατέληξε στην επιλογή, όταν τα «βρήκε σκούρα» στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει θετική ανταπόκριση από περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Πριν ανακοινωθεί το μέτρο, ο Ν. Μηταράκης είχε συνάντηση με τους δημάρχους της Ηπείρου. Διερωτάται κανείς: Τι νόημα είχε η συνάντηση, αφού ο υπουργός δεν έκανε καμία απολύτως πρόταση στους Ηπειρώτες τοπικούς άρχοντες, αλλά μίλησε γενικώς και αορίστως για την ανάγκη να υπάρξει αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών, με αόριστες αναφορές, ώστε κάποιοι από τους συμμετάσχοντες να λένε ότι μίλησε «περί ανέμων και υδάτων»;

Η ουσία βρίσκεται στο ότι, αν και δεν τους δοκίμασε με συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία δομής, π.χ. στην Αρτα, όπου παρά το ότι υπερτερούν οι περισσότερο «σπλαχνικοί» απέναντι στους μετανάστες ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα, εισέπραξε προκαταβολική άρνηση, με το βασικό επιχείρημα ότι «η Ηπειρος έχει εξαντλήσει το όριο του 1% του πληθυσμού της σε φιλοξενίες».

Για να μην ενοχληθούν εκείνοι, που …βαρύνονται με το 1%, ας επιμείνουμε στη Λέσβο, όπου οι «φιλοξενούμενοι», μετριοπαθώς υπολογιζόμενοι στους 25.000, δεν αντιστοιχούν στο 1% ή 2%, αλλά πάνω από το 27%, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του νησιού μετράται σε 90.000 ψυχές, με προοπτική το καλοκαίρι να ξεπεράσουν το ένα τρίτο.

Αν πριν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για την επίταξη εκτάσεων για κλειστές δομές στα δοκιμαζόμενα νησιά, είχε προηγηθεί κάτι αντίστοιχο για δέκα η δεκαπέντε νομούς της ηπειρωτικής χώρας, διαφορετική θα ήταν και η αντίδραση των νησιωτών.

Κάποιος, όμως, σκιάχτηκε να ανοίξει νέα μέτωπα, οπότε ας βολευτούμε με εκείνους, που είναι ήδη φορτωμένοι.

 Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
8
=