Ποιοι τάχατες θα σεβαστούν το «εμπάργκο»

ποιοι-τάχατες-θα-σεβαστούν-το-εμπάργ-219311

Διεθνές ψιλό γαζί. Κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι ΗΠΑ και η Ρωσία στη διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου» και προσυπογράφουν απόφαση για την επιβολή απαγόρευσης στις πωλήσεις όπλων, προς τις αντιμαχόμενες πλευρές, στη Λιβύη. Περιμένουν στον ΟΗΕ ή σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να …ξεμείνουν από οπλισμό οι αντιμαχόμενοι και έτσι να τελειώσει ο εμφύλιος. Δηλαδή, να χάσουν οι ΗΠΑ του Τραμπ και η Ρωσία του Πούτιν τα υπερκέρδη τους από το εμπόριο οπλικών συστημάτων, όταν εξασφαλίζουν τεράστια ποσά εσόδων. Οταν, δηλαδή, συμφώνως προς τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές το Ινστιτούτο Μελετών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι πωλήσεις όπλων από αμερικανικές εταιρείες είχαν αθροιστικά το 2017 αξία 226,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυτές από ρωσικές εταιρείες 37,7 δισεκατομμυρίων.

Δεν πρόκειται μόνο για τις δύο υπερδυνάμεις παραγωγής και εξαγωγής οπλισμού, διότι τώρα έχουμε και την κινεζική παραγωγή, που αναπτύσσεται τόσον ταχέως, ώστε η Κίνα να εκτοπίσει από τη δεύτερη θέση τη Ρωσία. Με την αξία των κινεζικών οπλικών συστημάτων να εκτιμάται, από το Ινστιτούτο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω αδιαφάνειας ως προς τα κινεζικά δεδομένα, μεταξύ 70 και 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το εμπάργκο, βεβαίως, είναι για τα χαρτιά. Οποιος θέλει να συνεχίσει να εξοπλίζει είτε την πλευρά των φονταμενταλιστών του Σάρατζ, είτε των κοσμικών του Χαφτάρ, δεν χρειάζεται να εκτεθεί σε απευθείας πωλήσεις προς τους αντιμαχομένους. Υπάρχει η παλιά δοκιμασμένη μέθοδος των «τριγωνικών πωλήσεων». Μια χαρά μπορούν οι ΗΠΑ να στέλνουν οπλισμό στην Τουρκία, που με τη σειρά της θα τον περνά στον Σάρατζ και με την ίδια ευκολία μπορεί η Ρωσία να πουλά στην Αίγυπτο όπλα, που θα καταλήξουν στον Χαφτάρ.

Ας μην ενοχοποιούμε μόνο τους τρεις μεγάλους του παγκοσμίου εμπορίου όπλων. Πολλοί άλλοι, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας τους σε αυτό. Είναι «πολλά τα λεφτά» για να γίνουν αιφνιδίως όλοι ηθικοί φιλειρηνιστές στην πράξη. Συμφώνως προς τα στοιχεία του SIPRI, οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων ανήλθαν σε 1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2018. Δηλαδή, στο υψηλότερο επίπεδο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πάνω από «φιλίες», «ιστορικούς δεσμούς» και ιδεολογικές ή πολιτικές «συγγένειες», που ακούμε σε επίσημους λόγους, υπάρχουν τα κέρδη κάθε κράτους.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου