«Κεράσια» για μικρό καλαθάκι

κεράσια-για-μικρό-καλαθάκι-229511

Μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου δεν μπορεί παρά να εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία:

*** Εμπάργκο όπλων: Θα μπορούσε να είναι το πιο ουσιαστικό σημείο της απόφασης, αλλά η αξία του εξαρτάται από το αν, πώς και από ποιους θα μπορέσει να εφαρμοστεί, διότι η απαγόρευση προμήθειας οπλισμού στις αντιμαχόμενες πλευρές δεν είναι κάτι νέο. Υποτίθεται ότι ισχύει ήδη, αλλά ποιος έλαβε οποιοδήποτε μέτρο κατά της Τουρκίας, όταν, φόρα παρτίδα, έστειλε τον τελευταίο μήνα τεθωρακισμένα οχήματα, μαζί με 2.400 Σύρους μισθοφόρους και Τούρκους αξιωματικούς να ενισχύσουν την πλευρά του Σάρατζ; Κανείς. Επομένως, το ζητούμενο είναι αν κάποια από τις «αρμόδιες επιτροπές», που πρόκειται συσταθούν, θα έχει την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις σε εκείνους, που παραβιάζουν το εμπάργκο. Πολύ φοβάμαι ότι απλώς η «αυστηρότερη απαγόρευση» της επίσημης παροχής οπλισμού θα κάνει ακριβότερη και κατά τούτο επικερδέστερη την «παράνομη» ροή του προς τους αντιμαχομένους.

*** Μη ανάμειξη ξένων δυνάμεων: Η επίτευξη τέτοιου στόχου θα μπορούσε να είναι υπέρτερης αξίας ακόμη και από το εμπάργκο, αν η ώς τώρα τακτική παρείχε ελπίδες ότι πράγματι θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα εκείνοι, που ενεργώς αναμειγνύονται στον λιβυκό εμφύλιο. Ας δούμε τι συμβαίνει στην πράξη. Το Σάββατο, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, με δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ». Πλην, εκείνοι που έδωσαν τον τόνο στη διάσκεψη του Βερολίνου, όπως η Μέρκελ και ο γ.γ. του ΟΗΕ, έκαναν πως δεν έλαβαν γνώση της εκ προοιμίου απαξίωσης της περί «μη ανάμειξης» απόφασής τους.

Δεν πρόκειται μόνο για ανάμειξη κρατών, αλλά και άλλων δυνάμεων, που ουδόλως τις απασχολούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις του Βερολίνου, όπως οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους και άλλοι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που πολεμούν στο πλευρό του Σάρατζ, με τους οποίους δεν ασχολήθηκε η πλειονότητα των μετασχόντων, πλην των προέδρων της Γαλλίας και της Αιγύπτου, μαζί με τους εκπροσώπους της πλευράς του στρατηγού Χαφτάρ.

Επομένως, ενώπιον ευχολογίου με πολλά κεράσια, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου