Θα χαρώ να πάρω πίσω το «χάσαμε»

Τελευταία ενημέρωση: 2020-01-18, 13:56:41
Θα χαρώ να πάρω πίσω το «χάσαμε»

Ελπίζω να κάνετε πράξη αυτό, που είπατε στη συνέντευξή σας στον Alpha, κ. πρόεδρε. Οτι, δηλαδή, προτίθεστε να ασκήσετε το δικαίωμα του βέτο, στην περίπτωση που μια συμφωνία στο Βερολίνο για τη Λιβύη έρθει προς επικύρωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να περιλαμβάνει σαφή απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας «καθορισμού θαλασσίων συνόρων» μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ. Ευτυχώς, παρά τη δόλια απουσία της χώρας μας από τη διάσκεψη, την οποία η γερμανική Bild αποδίδει «στις πιέσεις που άσκησε ο σουλτάνος του Βοσπόρου Ταγίπ Ερντογάν» προς την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κάποιος άλλος, δηλαδή ο στρατηγός Χαφτάρ, εκπροσωπώντας και το λιβυκό κοινοβούλιο, θα θέσει το θέμα.

Διότι, αυτά που μας είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μάικο Χάας, ότι δηλαδή η παράνομη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης, με την οποία επιχειρείται να επιβληθούν τετελεσμένα στην περιοχή, δεν περιλαμβάνεται στα θέματα, που πρόκειται να απασχολήσουν τη διαδικασία του Βερολίνου, όπως ονομάζεται η διάσκεψη της Κυριακής, είναι τελείως …κουφά. Είναι δυνατόν να μην απασχολεί μια διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, που υποτίθεται ότι διέπεται από το πνεύμα της μη ανάμειξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στον εμφύλιο, που ταλανίζει τη χώρα, όταν ακριβώς για την επιβολή της συμφωνίας ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στρατεύματα και πολεμικό υλικό για να στηρίξει την εξουσία του Σάρατζ, με τον οποίο συνήψε τη συμφωνία;

Μακάρι η προειδοποίηση που κάνατε να έπιασε τόπο και να είναι η Ανγκελα Μέρκελ εκείνη, που επιδίωξε την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, λίγο πριν δεχθείτε στο γραφείο σας τον κυρίαρχο των δύο τρίτων της λιβυκής επικράτειας.

Θα χαρώ πολύ να μπορέσω να πάρω πίσω εκείνο το «Κυριάκο, χάσαμε», που έγραψα προ ημερών, για τον αποκλεισμό μας από τη συνάντηση του Βερολίνου. Να δω, δηλαδή, να αποδίδει καρπούς η καλώς σχεδιασμένη κινητικότητα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και να τίθεται, ως μια από τις εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την αποδοχή οποιασδήποτε τελικής απόφασης, η αξίωση για ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ δύο πλιατσικολόγων. Της πλήρως αντίθετης προς το δίκαιο των θαλασσών, όπως επιμένει και ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Υπάρχουν δυνάμεις, που θα το θέσουν επί τάπητος και ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
7
=