Παρακαλώ σας κύματα μη μου …την εξυπνάτε

Τελευταία ενημέρωση: 2020-01-15, 15:42:47
Παρακαλώ σας κύματα μη μου …την εξυπνάτε

Αυτό που συμβαίνει με την περίπτωση της Λιβύης, θυμίζει το επτανησιακό παραδοσιακό τραγούδι «παρακαλώ σας κύματα μη μου την εξυπνάτε». Μόνο που εδώ στον ρόλο της κοιμωμένης δεν είναι η αγάπη του λαϊκού τροβαδούρου, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία υποτίθεται ότι έχει και εξωτερική πολιτική. Διό και διαθέτει και αρμόδιο …ύπατο. Τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ εγγύτερος γείτονας προς τη Λιβύη, από όσο είναι η Ρωσία και η Τουρκία, που αναλαμβάνουν όλο και εντονότερες πρωτοβουλίες, μηδέ της στρατιωτικής εμπλοκής εξαιρουμένης, για τη «διευθέτηση» της λιβυκής κρίσης, κατά τον τρόπο που να ευνοεί τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων της χώρας. Δύο από τις χώρες της Ενωσης, η Ιταλία και η Ελλάδα, είναι αμεσότατοι γείτονες της Λιβύης. Παρά ταύτα, από αδυναμία διαμόρφωσης ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, αφήνεται η πρωτοβουλία των κινήσεων στα χέρια του Πούτιν και του Ερντογάν.

Ευτυχώς για τη μουδιασμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ηγέτες της Ανατολικής Λιβύης, όπως ο πρόεδρος της εκλεγμένης Βουλής της Λιβύης, που εδρεύει στη Βεγγάζη, και ο αρχηγός του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» Χαλίφα Χαφτάρ, κατέστησαν ανενεργή την επιχείρηση των Πούτιν - Ερντογάν, να επιβληθούν, μέσω συμφωνίας των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ως «εγγυήτριες δυνάμεις». Οι διπλωματικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης της Βεγγάζης έπεισαν τον Χαφτάρ να εγκαταλείψει τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία, με το εύλογο επιχείρημα ότι, αν υπέγραφε, θα «νομιμοποιούσε» την τουρκική παρουσία στη Λιβύη.

Τώρα έχουμε μπροστά μας τη διάσκεψη, που συγκαλείται στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν τα συμφέροντα της γαλλικής εταιρείας πετρελαιοειδών TOTAL θα συνταιριαστούν με εκείνα της ιταλικής ENI, ώστε δύο ευρωπαϊκές χώρες με άμεση ανάμειξη στα τεκταινόμενα, λόγω όχι μόνο γειτνιάσεως, αλλά και οικονομικών συμφερόντων, να παύσουν να εμφανίζονται σαν αλλήθωροι οφθαλμοί του ευρωπαϊκού νότου.

Οσο για μας, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Το δικό μας εθνικό συμφέρον είναι άκρως αντίθετο από όσα μεθοδικώς επιχειρεί να επιβάλλει ο σουλτάνος της Αγκυρας. Πρέπει, όμως, να βοηθήσουμε και τους άλλους εταίρους μας να αντιληφθούν ότι το συμφέρον της Ευρώπης δεν μπορεί να ταυτιστεί με τους «αδελφούς μουσουλμάνους» και τους άλλους φανατικούς ισλαμιστές συμμάχους του Ερντογάν.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
5
=