Εσύ …ηλίθιε αναγνώστη πληρώνεις;

Τελευταία ενημέρωση: 2020-01-14, 15:48:53
Εσύ …ηλίθιε αναγνώστη πληρώνεις;

Φαίνεται ότι είμαστε χώρα ηλιθίων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις σπινθηροβόλου εξυπνάδας. Οπως αυτή, που διαθέτουν οι καταληψίες, που έκαναν πάλι διάσημη τη γειτονιά μου, το Κουκάκι, διότι εκείνοι είναι οι μόνοι, που διαπίστωσαν ότι να πληρώνουμε ενοίκια και λογαριασμούς, ηλεκτρικού, αερίου ή νερού, είναι υποταγή σε εκβιασμό. Είναι κοινωνικά δεσμά. Κηρύσσουν την επανάσταση, για να τα σπάσουμε. Αντιγράφω από την ανάρτηση, που έκαναν σε ιστοσελίδα του «αντιεξουσιαστικού χώρου»:

«Καταλαμβάνουμε παρατημένα κτίρια. Συνδέουμε παράνομα ρεύμα και νερό. Είναι συνειδητή επιλογή απέναντι στον εκβιασμό του ενοικίου και των λογαριασμών».

Ε, μη μου πείτε ότι δεν είναι …ξουράφι το μυαλουδάκι τους. Γιατί να αγχώνεται κανείς με τους λογαριασμούς, που τον βομβαρδίζουν; Υπάρχει απλή λύση. Κλέψε ρεύμα και νερό.

Πέρα από το γελοίο της επιχειρηματολογίας, υπάρχει θέμα, το οποίο αναδεικνύουν με τις αναρτήσεις και τα συνθήματά τους, το οποίο δεν έχει, ώς τώρα, απασχολήσει σοβαρώς καμία κυβέρνηση. Τα παρατημένα κτίρια.

Η Αθήνα, όλες οι γειτονιές της Αττικής είναι πράγματι γεμάτες από χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα. Ασφαλώς, σε αναλογική κλίμακα, κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Οι αιτίες είναι πολλές. Από την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ κληρονόμων, ιδίως στις περιπτώσεις των εξ αδιαιρέτου κληρονομιών, ώς τη δόλια εγκατάλειψη ακίνητων, που θεωρούνται διατηρητέα. Ιδίως μονώροφων και διωρόφων νεοκλασικών. Με την προσδοκία ότι, αφού καταρρεύσουν πλήρως, θα μπορέσουν οι δικαιούχοι να στήσουν στη θέση τους πολυκατοικία.

Απέναντι στο φαινόμενο είναι ανάγκη να υπάρξει νέα πολιτική από κράτος και αυτοδιοίκηση. Να γίνει πλήρης καταγραφή των «παρατημένων» και να κληθούν όσοι τα διεκδικούν να καταθέσουν, σε εύλογη προθεσμία, γραπτή δεσμευτική δήλωση ότι προτίθενται να τα ανακαινίσουν, αποδεικνύοντας, ταυτοχρόνως, ότι μπορούν πράγματι να το κάνουν. Με αρχιτεκτονικό σχέδιο και εγγυητική επιστολή τραπέζης.

Οσα τελικώς μείνουν …ορφανά, να περιέρχονται αυτομάτως στον οικείο Δήμο, ώστε να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, δημοτικών ιατρείων κ.λπ. Γιατί να ρημάζει το διώροφο της οδού Ματρόζου, στο οποίο δόθηκε …μάχη καταληψιών με αστυνομικούς; Ας το παραχωρήσει στον Δήμο Αθηναίων, έναντι συμβολικού ενοικίου, ο Ευαγγελισμός, στον όποιο έχει κληροδοτηθεί, ώστε να καλύψει κάποια κοινωνική ανάγκη και να μη …γαργαλά τους «μπαχαλάκηδες» για κατάληψη.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
2
=