Ας αναλάβουμε ενδοκοινοτικές πρωτοβουλίες

ας-αναλάβουμε-ενδοκοινοτικές-πρωτοβ-245331

Εύχομαι να είναι αληθινές οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες από τη Σύρτη, το δεύτερο μεγαλύτερο μεσογειακό λιμάνι της Λιβύης. Πληροφορίες και φωτογραφίες, που δείχνουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, να αποκτούν τον έλεγχο της πόλης.

Σε όποιον διερωτάται τι με έπιασε και υποστηρίζω αναφανδόν την επικράτηση της «άλλης Λιβύης», ενώ η διεθνής κοινότητα, διά του ΟΗΕ, αναγνωρίζει ως νόμιμη την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Φάρατζ, η απάντησή μου είναι απλή και ξεκάθαρη. Προτιμώ μια κυβέρνηση με κοσμικό χαρακτήρα, που έχει ταχθεί ευθέως κατά της Αλ Κάιντα, κατά του Ισλαμικού Κράτους και όλων των σαλαφιστών και άλλων φανατικών φονταμενταλιστών.

Αυτά, πέρα από το γεγονός ότι έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαμετρικώς αντίθετες πολιτικές, ως προς τα δικά μας εθνικά συμφέροντα.

*** Από τη μια τον έχοντα την εξουσία στην Τρίπολη Φάρατζ, που δεν είναι απλώς τουρκογενής και φιλότουρκος, αλλά υπογράφει με τον Ερντογάν συμφωνίες, που στρέφονται εναντίον μας και καλεί την Τουρκία να αναμιχθεί όλο και ενεργότερα στον εσωτερικό σπαραγμό της Λιβύης για να τον στηρίξει.

*** Από την άλλη έχουμε μια Βουλή, με τον πρόεδρό της, αλλά και τον ίδιο τον Χαφτάρ και τον «της παιδείας της ημετέρας μετέχοντα» ναύαρχο του λιβυκού στόλου να τοποθετούνται με απόλυτη σαφήνεια στο πλευρό της Ελλάδος.

Κατά τούτο θεωρώ ως μια από τις πιο έξυπνες διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Βεγγάζη και συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ, παρέχοντας οιονεί αναγνώριση της ελληνικής κυβέρνησης προς τις δυνάμεις, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κίνηση πολύ μεγαλύτερης σημασίας από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κυκλοθυμικό πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει …γοητευμένος από τον σουλτάνο της Αγκυρας.

Ελπίζω οι επόμενες διπλωματικές κινήσεις μας να γίνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συγκεκριμένο στόχο. Την απαγκίστρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής από την αναγνώριση μιας κυβέρνησης, η θητεία της οποίας έχει λήξει προ πολλού και η Βουλή της χώρας αρνείται να την ανανεώσει. Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να μετέχουμε στη στήριξη της έωλης εξουσίας, που ελέγχει ακόμη την Τρίπολη.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου