Ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε …αχυρώνα

ξεκαθάρισμα-λογαριασμών-σε-αχυρώνα-249267

Αυτό που έκαναν οι μυστικές υπηρεσίες του Τραμπ στο Ιράκ, με τη δολοφονία του Ιρανού αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης, υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αλλά και όσα είχαν προηγηθεί, με τις δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις κατά Ιρακινών, που δεν ήσαν σιίτες ταγμένοι στην υπηρεσία των σχεδιασμών των αγιατολάχ της Τεχεράνης, από δυνάμεις που διηύθυνε ο Σουλεϊμανί, θυμίζει τους φόνους, που διαπράττονται στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Μέθοδοι μαφίας, υποκόσμου. Με τη διάφορα ότι οι πόλεμοι ανάμεσα σε μαφιόζους γίνονται στη χώρα τους, ενώ στην προκειμένη περίπτωση το ξεκαθάρισμα λογαριασμών γίνεται σε …ξένο αχυρώνα. Σε μια χώρα, που …σώθηκε, υποτίθεται, με τις αμερικανικές επεμβάσεις από τύραννο. Πληρώνοντας τη «σωτηρία» της με εκατομμύρια νεκρούς, σακατεμένους, ορφανά και ξεσπιτωμένους. Οπως συμβαίνει και σε άλλες τρεις χώρες, όπου οι δυτικές επεμβάσεις έχουν οδηγήσει σε ατελείωτα αιματοκυλίσματα και κύματα προσφυγιάς, Λιβύη, Συρία, Υεμένη.

Ουδόλως αμφιβάλλω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει εντυπωσιακά κέρδη στο εσωτερικό των ΗΠΑ από τη θεαματική επιχείρηση, που θύμισε πολεμικές ταινίες του Χόλιγουντ, την ώρα που η προεκλογική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Με δεδομένο ότι απέναντι στον εμφανιζόμενο σαν σκληρό καουμπόι Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση, που πορεύεται με λογική, αλλά με ισοδύναμη αυθαιρεσία θρησκευτικού φανατισμού. Οπότε, το ζητούμενο για τους αγιατολάχ δεν είναι κάποια διαδικασία εκτόνωσης, αλλά μόνον η απάντηση με αντίποινα.

Η εσπευσμένη αναχώρηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ από την Αθήνα είναι ενδεικτική των ανησυχιών, που έχουν προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς όλοι περιμένουν να δουν πώς θα απαντήσει η Τεχεράνη, η οποία στηρίζει παραστρατιωτικές σιιτικές ομάδες σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη και Λίβανο, φιλοδοξώντας να κάνει εξαγωγή της «ισλαμικής επανάστασης», ώστε να εγκαθιδρυθούν και αλλού καθεστώτα όπως το δικό της, που ονομάζεται «ισλαμική δημοκρατία». Είναι τόσο «δημοκρατία», όσο και το ξίδι …γλυκάδι. Καθεστώς που …λιγουρεύεται και ο σταθερός σύμμαχός της, αν και δεν είναι σιίτης, αλλά αλεβίτης, Ταγίπ Ερντογάν.

Εκεί που τσακώνονται τα βουβάλια, θα κληθεί και ο ελληνικός …βάτραχος να αναμειχθεί. Ηδη αναμένεται μεγαλύτερη κίνηση αμερικανικών δυνάμεων μέσω Σούδας, Ακτίου και Αλεξανδρούπολης. Οσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη ψάχνει τις διατυπώσεις της.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου