Νόμος είναι το δίκιο του …Ερντογάν

Τελευταία ενημέρωση: 2019-12-13, 15:26:41
Νόμος είναι το δίκιο του …Ερντογάν

Του Γ. Π. Μασσαβέτα

giorgis@massavetas.gr

 

Ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι αράδες, υπήρχε μόνο ένα δεδομένο, ως προς το τι μπορούμε να περιμένουμε από τους εταίρους μας, σε σχέση με τα νταηλίκια του Ταγίπ Ερντογάν, που επεκτείνονται πια όχι μόνο στην Ανατολική, αλλά και στην Κεντρική Μεσόγειο. Το δεδομένο ήταν το σημείο 19 του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο και παραθέτω:

«19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του των 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Ελπίζω, με τις επαφές που θα έχετε κ. πρόεδρε, με τους 27 ομολόγους σας, αλλά και τις παράλληλες επαφές των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, με τους ηγέτες των ιδεολογικώς «αδελφών κομμάτων», να προκύψει κάτι πιο ουσιαστικό και πρακτικό από φραστική αποδοκιμασία των πραξικοπηματικών ενεργειών της Τουρκίας και έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καλή είναι η αλληλεγγύη, αλλά …πάρτε και καμία γάτα. Πάρτε και κανένα πρακτικό μέτρο, που να πονέσει τον σουλτάνο της Αγκυρας, διότι οι προηγούμενες αποφάσεις, τις οποίες μνημονεύετε στο σχέδιο συμπερασμάτων, δεν είχαν κανέναν αποτέλεσμα. Δεν ίδρωσε το αφτί των Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ακάρ. Αντιθέτως, τους φάνηκαν τόσο απαλές στη χλιαρότητά τους, ώστε τους άνοιξαν την όρεξη για τα χειρότερα, τα οποία επιβάλλουν ντε φάκτο, αδιαφορώντας για το ντε γιούρε. Προφανώς έχουν υιοθετήσει, σε παραλλαγή, γνωστό μας σύνθημα: Νόμος είναι το δίκιο του …Ερντογάν.

Επειδή η τελευταία αυθαιρεσία έχει δύο άκρες, η μία από τις οποίες καταλήγει στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η υπό τον τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργό κυβέρνηση της …μισής Λιβύης, το αυτονόητο είναι να αποσταλεί και προς τα εκεί σαφές μήνυμα. Οτι οι χώρες της Ενωσης θα άρουν την αναγνώρισή τους προς το κυβερνητικό σχήμα, αν συνεχίσει να λειτουργεί ως συνεργός στις παρανομίες του Ερντογάν.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
9
=