Μαθήματα …ιστορίας αλά τούρκα

Τελευταία ενημέρωση: 2019-12-10, 14:01:41
Μαθήματα …ιστορίας αλά τούρκα

Ενοχλήθηκε σφόδρα ο σουλτάνος της Αγκυρας από την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία για τα εκατό χρόνια από το μέγα διεθνές έγκλημα των Οθωμανών, τη γενοκτονία των Ποντίων. Εβαλε την ορντίναντσα του, τον Τσαβούσογλου, να απαντήσει διά του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη «αβάσιμους, ψευδείς και εχθρικούς ισχυρισμούς απέναντι στην τουρκική ιστορία». Να κάνει επίδειξη παλικαρισμού με το σχόλιο «η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεπεράσει ότι τη ρίξαμε στο Αιγαίο».

Οσο, όμως, και αν επιχειρεί λυσσωδώς να διαγράψει το μελανό κεφαλαίο της τουρκικής ιστορίας η Αγκυρα, τις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών, δεν μπορεί να επιβάλει διεθνώς τη δική της ανάγνωση της ιστορίας. Απλώς επιτυγχάνει ενίοτε κάποιες αποφάσεις πολιτικής και οικονομικής σκοπιμότητας. Οπως αυτό που συνέβη προ ημερών στη Γερουσία των ΗΠΑ, κατά παραγγελία του …θαυμαστή του Ερντογάν Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το «μπλοκάρισμα» του ψηφίσματος αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, που ενέκρινε η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι ερευνητές ανά τον κόσμο όλο και εντονότερα φωτίζουν το έγκλημα της γενοκτονίας, που διέπραξαν οι Τούρκοι στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Τελευταίο δείγμα το βιβλίο «Τριάντα χρόνια γενοκτονία - Η τουρκική καταστροφή των χριστιανικών μειονοτήτων 1894 - 1924». Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και συνυπογράφουν οι διεθνούς φήμης Ισραηλινοί καθηγητές Μπένι Μόρρις και Ντρορ Ζεεβί. Παρουσιάζει εμπεριστατωμένα πώς η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών, Ελλήνων και Αρμενίων, σημειώθηκε σε περίοδο 30 ετών, 1894 έως 1924, από διαφορετικές κυβερνήσεις, με απώτερο σκοπό την ολοκληρωτική εξάλειψη των χριστιανικών μειονοτήτων. Ετσι ώστε από εκεί που οι χριστιανικοί πληθυσμοί της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν, πριν από την έναρξη των συστηματικών γενοκτονιών, περίπου το 20% του όλου πληθυσμού, να περιοριστούν, μετά το 1924, σε μόλις 2%. Αν αυτό δεν είναι γενοκτονία, μόνο ο Φίλης μπορεί να είναι ικανοποιημένος, που το προσδιορίζει ως «εθνοκάθαρση». Οταν για τη Βοσνία, με απείρως μικρότερο αριθμό θυμάτων, υπήρξαν καταδίκες για γενοκτονία.

Δείτε ουσιώδη διάφορα. Η σημερινή πολιτική και πνευματική ηγεσία και ο λαός της Γερμανίας καταδικάζουν οι ίδιοι τα εγκλήματα των χιτλερικών, ενώ η Τουρκία φυλακίζει όσους τολμούν να μιλήσουν για τις γενοκτονίες.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
8
=