Ο καθένας ας μιλά μόνο για τα δικά του

ο-καθένας-ας-μιλά-μόνο-για-τα-δικά-του-280090

Τι ήταν πάλι αυτή η ξαφνική ρουκέτα; Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ μετέδωσε, προχθές Τρίτη το απομεσήμερο, την είδηση ότι «παγώνουν», με μονομερή ελληνική απόφαση, τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οπερ, υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως μέσο πίεσης κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Οτι ήταν, δηλαδή, η ελληνική πολιτική απάντηση στις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις, με κορυφαία την περίεργη συμφωνία της Τουρκίας με τη …μισή Λιβύη.

Σε όσους παρακολουθούμε, διαχρονικώς και εκ του σύνεγγυς, τις πολυκύμαντες ελληνοτουρκικές σχέσεις, η είδηση ακούστηκε ως ακατανόητη απόφαση. Ευλόγως αναρωτηθήκαμε αν είναι δυνατόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβαίνει σε ενέργεια, που τινάζει εκ προοιμίου στον αέρα συνάντηση με τον Ερντογάν, την οποία ο ίδιος επιδίωξε. Ή αν επρόκειτο για γκάφα κάποιου δημοσιογράφου του ΑΠΕ, την οποία έσπευσαν αμέσως να μεταδώσουν όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Τελικώς αποδείχτηκε ότι η γκάφα δεν ήταν δημοσιογράφου, αλλά του υπουργού Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μιλώντας με δημοσιογράφους στο Λονδίνο, όπου μετέβη και εκείνος για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, έδωσε την πληροφορία. Ελαφρά τη καρδία. Παραβαίνοντας δύο αρχές. Πρώτον ότι αρχηγού παρόντος, αφού και ο πρωθυπουργός βρισκόταν επίσης στο Λονδίνο, πασά αρχή παυσάτω. Δεύτερον ότι την εξωτερική πολιτική κάθε χώρας δεν τη χαράσσει ο υπουργός Αμύνης, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών και κατά μείζονα λόγο ο πρωθυπουργός. Η δουλειά του υπουργού Αμύνης είναι να εξασφαλίζει τις συνθήκες, που καθιστούν δυνατή την υλοποίηση της άνωθεν χαρασσόμενης εξωτερικής πολιτικής.

Ετρεχαν βραδιάτικα όλοι να μαζέψουν πίσω την «είδηση», που δεν ήταν είδηση. Τέτοιο μέτρο μπορεί, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν αποφασίζεται αναρμοδίως, ούτε γνωστοποιείται με …διαρροές σε πολιτικοδημοσιογραφικά πηγαδάκια.

Εντάξει. Κάποιοι, όπως ο συγκεκριμένος υπουργός, είναι «στραβάδια» στην άσκηση εξουσίας. Αν θέλουν να αποφύγουν τέτοιες πατάτες, θα πρέπει να σέβονται μία πρακτική: Ο καθένας να μιλά μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς του και μόνο όταν είναι αναγκαίο και χρήσιμο να το κάνει. Δεν αφορά μόνο στον κ. Παναγιωτόπουλο, διότι είναι και άλλοι πολυπράγμονες και λάλοι.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου