Εδώ σε θέλω… να περπατάς στα κάρβουνα

εδώ-σε-θέλω-να-περπατάς-στα-κάρβουνα-294232

Από το 1980, όταν ενταχθήκαμε στην τότε ΕΟΚ, παρακολουθώ την ίδια ιστορία. Κάθε χρόνο χάνουμε τεράστια ποσά από κοινοτικά προγράμματα, επειδή δεν είμαστε έτοιμοι να τα απορροφήσουμε. Επειδή, δηλαδή, όλοι οι μηχανισμοί μας, αρχίζοντας από τα υπουργικά γραφεία, κατεβαίνοντας σε αιρετούς περιφερειάρχες και δημάρχους, κυρίως δε στο επίπεδο του τεράστιου κρατικού μηχανισμού, κινούνται, μονίμως, με αραμπά. Μην μπορώντας να ετοιμάσουν εγκαίρως ολοκληρωμένο φάκελο, κατά τις απαιτήσεις κάθε προγράμματος.

Επίκαιρη αφορμή η ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ κ. Κατρίνη προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, για το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Ερώτηση με στοιχεία, τα οποία κάθε άλλο παρά είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά. Επομένως, παραφράζοντας λαϊκή παροιμία, μπορούμε να πούμε προς τον κ. Γεωργιάδη: Εδώ σε θέλω Αδωνι, να περπατάς στα κάρβουνα.

Συμφώνως προς τα στοιχεία του κ. Κατρίνη «η πραγματική απορρόφηση των ενταγμένων προγραμμάτων κινείται μεταξύ 25% – 27%, ενώ ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η εικόνα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», που θεσπίστηκε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αφού παρουσιάζει απορρόφηση πόρων σε ποσοστό μόλις 17,85%».

Κατανοητό, βεβαίως, ότι για τα επίπεδα αυτά δεν ευθύνονται, ακόμη, ο σημερινός υπουργός και η ολιγόμηνη κυβέρνησή του. Περιλαμβάνονται στα …επιτεύγματα των προηγουμένων. Είναι, όμως, η υπόθεση ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης. Αν, δηλαδή, θα μπορέσει να κάνει τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργήσει αποτελεσματικώς, ώστε, πλέον, να μη χάνουμε ούτε ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα.

Το ζητούμενο δεν είναι να ακούσουμε για μια ακόμη φορά τα συνήθη λόγια παρηγοριάς, με τα οποία απολογούνταν ώς τώρα όλες οι κυβερνήσεις, που …καμάρωναν αν κατάφερναν ….να χάσουν λιγότερα από τους προηγούμενους. Ενημερώνοντάς μας, με ύφος πανηγυρικό, ότι κατάφεραν π.χ. να ανεβάσουν την απορρόφηση από το 25% στο 35% και κάνοντας γαργάρα ότι έχασαν το 65%.

Κανένα παιδί Γυμνασίου δεν υπερηφανεύεται, όταν το ένα τρίμηνο πάρει οκτώ στα μαθηματικά, επειδή το προηγούμενο είχε πάρει τέσσερα. Βάζει κάτω το κεφάλι του, στρώνει τον πισινό του και προσπαθεί, αν μη τι άλλο, να περάσει τη βάση. Αυτό το προνόμιο, να υπερηφανεύονται περί του ποιος αποτυγχάνει λιγότερο, το έχουν μόνον οι πολιτικοί και το πληρώνουμε οι πολίτες.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου