Θα πληρώσουμε τις παράπλευρες απώλειές τους

Τελευταία ενημέρωση: 2019-10-12, 15:04:30
Θα πληρώσουμε τις παράπλευρες απώλειές τους

Η ευλογημένη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εισβολή της Τουρκίας στα συριακά εδάφη, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι κουρδικής καταγωγής, θα έχει, δυστυχώς, αμεσότατες συνέπειες και στην πατρίδα μας. Πολύ φοβάμαι ότι όσο και να προσπαθήσει η νέα κυβέρνηση να προετοιμάσει τη χώρα για την αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικώς δύσκολο να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Αν πριν από την εισβολή είχαμε διόγκωση των νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών κυρίως στα νησιά μας, αλλά και τον Εβρο, φαντασθείτε τι έχει να γίνει όταν χιλιάδες άμαχοι θα προσπαθούν να σωθούν από τα πυρά των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και κατοχής, ώστε να μην καταγράφονται στις πολεμικές ανακοινώσεις ως …παράπλευρες απώλειες. Αυτή τη φορά θα πρόκειται, αναμφισβητήτως, για 100% πρόσφυγες.

Αλλά δεν είναι μόνο τα πρακτικά προβλήματα, που θα ανακύψουν από το γεγονός ότι θα πρέπει να σηκώσουμε το βάρος της φιλοξενίας χιλιάδων ανθρώπων. Είναι και οι κίνδυνοι, που απορρέουν από την αναγνώριση, εκ μέρους της συμμάχου μας χώρας, των ΗΠΑ, ενός ρόλου περιφερειακού χωροφύλακα στο καθεστώς της Αγκυρας. Η εισβολή και η κατοχή σε εδάφη μιας άλλης χώρας, της Συρίας, όπου δεν ζουν Τούρκοι «ομογενείς» του Ερντογάν, λειτουργεί ως αναγνώριση του «δικαιώματος» της εισβολής στη μαρτυρική Κύπρο, κατά μείζονα λόγο, αφού εκεί υπάρχουν και Τούρκοι το γένος.

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ο τρόπος, που αντιδρούν κορυφαίοι ευρωπαϊκοί θεσμοί και πολιτικοί ηγέτες, αλλά και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της Δύσης, όπως το ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του οποίου, Δανός Γενς Στόλτενμπεργκ, το μόνο που βρήκε να πει ήταν μια …σύσταση προς όλες τις πλευρές για «αυτοσυγκράτηση». Βάζοντας στην ίδια μοίρα τον επιτιθέμενο με τα θύματά του και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Πάλι καλά που η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.

Απομένει να δούμε αν κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει σε λίγες μέρες, εκτός από ευχολόγια και φραστικές καταδίκες, υπάρξουν και πρακτικά μέτρα κατά της Τουρκίας. Δεν αρκούν πια οι …αγιασμοί. Χρειάζονται και γάτες για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου τρωκτικού. Συγκεκριμένα μέτρα, που θα πονέσουν τον σουλτάνο Ερντογάν και τους μιλιταριστές πασάδες του.

 
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
2
=