Επιμένουν πάλι να εξαπατούν τους πολίτες

επιμένουν-πάλι-να-εξαπατούν-τους-πολί-347049

Οταν ακούμε τα διεθνή ρεπορτάζ για τις εκλογές, που διεξάγονται σε διάφορες χώρες, είναι πια κανόνας, όταν αυτά αναφέρονται σε αληθώς δημοκρατικές χώρες, να ακούμε τη φράση «το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαλογής της επιστολικής ψήφου». Διότι έτσι ψηφίζουν οι απόδημοι της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και πολλών άλλων χωρών, ενώ για τους ξενιτεμένους των ΗΠΑ και του Καναδά υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψήφου. Αυτής που προ ετών ειρωνεύτηκε η κ. Γεννηματά με τη φράση «σιγά μην κάνουμε και τις εκλογές …γιουροβίζιον».

Τώρα, επιτέλους, η νέα κυβέρνηση προωθεί ολοταχώς το σχέδιο για την απόδοση του δικαιώματος και στους Ελληνες της διασποράς. Οσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ώς τώρα έπρεπε είτε να έχουν γερό πορτοφόλι για να κάνουν ταξίδι στην πατρίδα, προκειμένου να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, είτε, κάποιοι λίγοι, να δέχονται την προσφορά οργανωμένης μεταφοράς από κόμματα, είτε η συντριπτική πλειονότητα να μένει με το παράπονο ότι η πατρίδα δεν της αναγνωρίζει το δικαίωμα.

Αλλά για να περάσει αυτή η αλλαγή στον εκλογικό νόμο και να έχει άμεση ισχύ από τις επόμενες εκλογές, χρειάζεται να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των βουλευτών. Από διακόσιους. Χρειάζεται δηλαδή ευρύτερη συναίνεση και εδώ θα φανεί ποιοι πράγματι τιμούν τους μετανάστες και τους ομογενείς και ποιοι τους κοροϊδεύουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη δική του εκδοχή. Να μη μετέχουν οι απόδημοι Ελληνες ισοτίμως στην εκλογική διαδικασία, ψηφίζοντας το όποιο κόμμα προτιμούν, με τις ψήφους τους να προσμετρούνται στο τελικό αποτέλεσμα και τη διαμόρφωση της κατανομής των εδρών και πάντως απορρίπτει την επιστολική ψήφο.

Αντ’ αυτού προτείνουν να ψηφίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες απόδημοι μόνο στις πρεσβείες, τα προξενεία και όπου αλλού στηθούν κάλπες και μόνο για περιορισμένη εκλογή τριών βουλευτών. Θέλουν να προβάλλουν αυτή την πολιτική, που υποβαθμίζει τους Ελληνες της διασποράς σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ως …προοδευτική.

Στο μυαλό τους οι ξενιτεμένοι είναι προφανώς …ύποπτοι ιμπεριαλιστικού επηρεασμού. Διό και τους θέλουν σε είδος …προοδευτικής απομόνωσης. Να τα «ρίχνουν» όταν τους θυμόμαστε για να ζητούμε βοήθεια για την πατρίδα ή και το κόμμα, αλλά όχι και να έχουν ίσα δικαιώματα ως ψηφοφόροι.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου