Μαζέψτε τους …Αντουανέτες της πολιτικής

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-21, 13:15:55
Μαζέψτε τους …Αντουανέτες της πολιτικής

Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η φράση «αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι» δεν ειπώθηκε από τη σύζυγο του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΣΤ’, Μαρία Αντουανέτα, στην οποία την είχε αποδώσει ο Ρουσό, αλλά από τη Μαρία Τερέζα, σύζυγο του Λουδοβίκου ΙΔ’. Οπως και να έχει πάντως, η φράση έμεινε στην ιστορία ως το ενδεικτικότερο δείγμα αποξένωσης των βασιλιάδων από τα προβλήματα των λαών και όχι μόνον του γαλλικού. Διότι ανάλογη φράση έχει αποδοθεί και στον Κινέζο αυτοκράτορα Χούι (4ος αιώνας μ.Χ.), που όταν τον ενημέρωσαν ότι ο λαός δεν έχει να φάει ρύζι, απάντησε «γιατί δεν τρώνε κρέας;».

Η μικρή αυτή ιστορική εισαγωγή κρίνεται αναγκαία για την «κατανόηση» της δήλωσης, ενώπιον ειδικής επιτροπής της Βουλής, του νεόκοπου βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου, κατά τον οποίο το νερό στην Ελλάδα είναι «εξοργιστικά φθηνό». Ναι μεν δικαίως έσπευσε η κυβέρνησή σας κ. Πρόεδρε να πάρει αποστάσεις, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης της τιμής του νερού, αλλά τη ζημιά, σε επίπεδο εντυπώσεων, την έχει κάνει η δήλωση του βουλευτή σας.

Κάποιοι άνθρωποι, ιδίως όταν δεν εκπροσωπούν μόνον τον εαυτό τους, οσάκις αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις πρέπει να είναι περισσότερο ευεπίφοροι, από όσο ένας απλός πολίτης, απέναντι στη λαϊκή παρότρυνση «πριν μιλήσεις, βούτα τη γλώσσα σου στο μυαλό σου». Αν δεν το μπορούν, τότε πρέπει να τους «μαζεύουν» και να τους «προσγειώνουν» εκείνοι που έχουν την ευθύνη. Για να μην ακούσουμε, την επόμενη φορά, απέναντι στη διαμαρτυρία κάποιων «δεν έχουμε νερό να πιούμε», την απορία «γιατί δεν πίνουν μια σαμπάνια;».

Πέρα από ιστορικές αναδρομές, ας έλθουμε στην ουσία του θέματος. Το αν είναι ακριβό, προσιτό ή «εξοργιστικά φθηνό» ένα βασικό αγαθό για την επιβίωση κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον το νερό, χωρίς το οποίο δεν υπάρχουν ζωή και υγεία, δεν κρίνεται με αυθαίρετες συγκρίσεις.

Δεν ξέρω πόσο πληρώνουν το νερό σε Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία και Γερμανία. Αλλά όποιος κάνει την αυθαίρετη σύγκριση της τιμής, είτε του νερού, είτε της βενζίνης, των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών κ.λπ., με τα δεδομένα βορείων ευρωπαϊκών χωρών όζει πνεύματος Αντουανέτας. Δώστε μας μισθούς και άλλες κοινωνικές παροχές Δανίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Γερμανίας και τότε να μιλήσουμε και για τις τιμές που πληρώνουμε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=