Τι έκανες 4 χρόνια δήμαρχε;

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-20, 14:19:08
Τι έκανες 4 χρόνια δήμαρχε;

Περιμένουμε πολλά από τις κυβερνήσεις μας. Σχεδόν τα περιμένουμε όλα από αυτές. Και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, που κάνουμε οι πολίτες σε αυτή τη χώρα. Επειδή έτσι ακριβώς μας έχουν διαπαιδαγωγήσει οι εξουσίες μας. Με μια νοοτροπία που φθάνει ώς το να ζητάμε ραντεβού από υπουργό για να επιλυθεί το πρόβλημα με τις χαλασμένες κούνιες σε παιδική χαρά. Και όμως. Για την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής έπρεπε, πρέπει να ζητάμε περισσότερα από τους τοπικούς μας άρχοντες, που δεν τους εκλέγουμε μόνο για να …μαζεύουν τα σκουπίδια ή να εκδίδουν πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.

Χάζευα την εικόνα μιας ακόμη καινοτομίας από τη δημοτική αρχή Τρικάλων. Ξαπλώστρες στις όχθες του ποταμού Ληθαίου. Οχι βεβαίως για κολυμβητές, αλλά για όσους θέλουν να χαλαρώσουν για κάποια ώρα. Να κάνουν ηλιοθεραπεία ή να διαβάσουν ένα βιβλίο σε ειδυλλιακό περιβάλλον. Θυμήθηκα ότι πριν ένα χρόνο ο βρετανικός Guardian φιλοξενούσε άρθρο ύμνο στην πόλη των Τρικάλων και τη δημοτική της αρχή, χαρακτηρίζοντάς την όχι απλώς την πιο εξελιγμένη «έξυπνη πόλη» της Ελλάδος, αλλά και μια από τις περισσότερο προηγμένες, τεχνολογικώς σε όλη την Ευρώπη.

Προσωπικώς έχω πολλά χρόνια να επισκεφθώ τα Τρίκαλα, αλλά η κόρη μου, που τα επισκέφθηκε τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, έχει μείνει έκθαμβη από τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί αυτή η πόλη. Το επίπεδο ποιότητας ζωής. Από τη φροντίδα για το περιβάλλον ώς τις αστικές συγκοινωνίες, που έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό. Γενικώς την άψογη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Ολα αυτά ωραία και καλά και …Τρίκαλα. Αλλά δεν είναι ο κανόνας στη λειτουργία της τοπικής μας αυτοδιοίκησης. Οπως δεν είναι κανόνας αυτό που γίνεται στην Ηπειρο με την αξιοποίηση των στερεών απορριμμάτων και στα Γιάννενα με την πρωτογενή διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Ούτε στο Μαρούσι με τη μονάδα ανακύκλωσης, που άφησε πίσω του ο Πατούλης. Ούτε στην Ανάβρα Μαγνησίας, το χωριό με την εκπληκτική ανάπτυξη, που όμως «πνίγηκε», όταν καταργήθηκε ως Κοινότητα και εντάχθηκε στον Αλμυρό.

Αν θέλουμε πραγματικώς βελτίωση της καθημερινότητάς μας πρέπει να γίνουμε απαιτητικότεροι και αυστηρότεροι στην κρίση μας απέναντι στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες μας. Να αξιώνουμε κάτι περισσότερο από χαζοχαρούμενες «πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
8
=