Μέγας μαέστρος του παρασκηνίου, όπως το έζησα

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-13, 14:30:17
Μέγας μαέστρος του παρασκηνίου, όπως το έζησα

Επιβεβαιώνεται η αλήθεια της ρήσης «πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μία γυναίκα». Στην περίπτωση μάλιστα του Ανδρέα Παπανδρέου δεν πιστεύω ότι την πολιτική του την επηρέασαν, σε άξιο λόγου βαθμό, ούτε η Μαργαρίτα, ούτε η Μιμή. Αν κάποιος ήταν, σε καθοριστικό βαθμό, «πίσω από τον Ανδρέα», αυτός ήταν ο Αντώνης Λιβάνης, που «έφυγε» πλήρης ημερών.

Ολοι είχαν μείνει έκπληκτοι με τη θεματική στροφή του αείμνηστου εκδότη της «Ελευθεροτυπίας», του Κίτσου Τεγόπουλου. Οταν, δηλαδή, από εκεί που η εφημερίδα του πρωτοστατούσε στις αποκαλύψεις για το περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά, που σφράγισε τις τότε πολιτικές εξελίξεις, προκαλώντας τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Τεγόπουλος εμφανίσθηκε ως ένας δυναμικός μάρτυρας υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν το αποτέλεσμα ενός παρασκηνίου, το οποίο είχα ζήσει αμεσότατα.

Είχα μόλις επιστρέψει από το πρώτο τμήμα των διακοπών μου, από τα γαλήνια Βατερά της Λέσβου και με περίμενε ένα κατεπείγον μήνυμα, που μου μετέφερε ο διευθυντής της εφημερίδας Σεραφείμ Φυντανίδης. «Σε ζητά κατεπειγόντως ο Αντώνης Λιβάνης. Θα σε περιμένει στις έξι το απόγευμα στο γραφείο του στη Βουλή. Δεν ξέρω τι θέλει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αυτή την ώρα συναντιέται με τον Κίτσο. Υποθέτω για τον ίδιο λόγο».

Εκ των πραγμάτων πιστοποιείται ότι εκείνο που ζήτησε από τον εκδότη της εφημερίδας ο άνθρωπος σκιά του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν το ίδιο που είχε ζητήσει και από εμένα: «Χτύπα όποιον θες γι’ αυτή την υπόθεση. Δεν θα σου πως εγώ τι να γράφεις. Θα σου πω μόνο ένα πράγμα. Είναι και λάθος και άδικο να χτυπάς τον πρόεδρο. Ενας άνδρας του διαμετρήματος του Ανδρέα, που θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο αναμορφωτής της Ελλάδας, δεν βάζει το χέρι του ούτε στο μέλι, ούτε στα σκ…. Ψάξε για άλλους υπευθύνους».

Κατά την είσοδό μου στο γραφείο του είχα πέσει, στον προθάλαμο, πάνω στον Μένιο Κουτσόγιωργα, που μου απηύθυνε τη φράση «Τι τα βάζεις με μένα; Αλλοι έχουν τον κ… τους ανοιχτό». Για να γυρίσει αμέσως στη σύντροφό μου, που ήταν μαζί μου ώς τον προθάλαμο, να πει «με συμπαθάτε κυρία μου για την έκφραση». Οταν μείναμε μόνοι ο Αντώνης Λιβάνης, κουνώντας το κεφάλι του, σχολίασε: «Αυτόν δεν τον βλέπω καλά». Και δικαιώθηκε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=