Κάλλιο μικρό το καλαθάκι, αλλά σίγουρο

κάλλιο-μικρό-το-καλαθάκι-αλλά-σίγουρο-380756

Οσοι περίμεναν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ κρατώντας μεγάλο καλάθι για τις προσδοκίες τους, προφανώς απογοητεύτηκαν. Ασφαλώς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, είτε κραυγάζοντας, είτε ψιθυρίζοντας. Διότι τα βήματα που προδιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προς τις παροχές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, είναι μικρά και μετρημένα. Ευτυχώς.

Χορτάσαμε από παχιά και μεγάλα λόγια, από υποσχέσεις και ταξίματα, τα οποία αποδείχτηκαν ακάλυπτες επιταγές. Από την εποχή του «λεφτά υπάρχουν» και μετέπειτα. Πολλοί και πολύ μας παραμύθιασαν με υποσχέσεις οικονομικών παραδείσων, που όλοι θα πληρώνουμε λιγότερα και θα απολαμβάνουμε περισσότερα. Τώρα έχουμε ανάγκη από μια συνετή, νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών μας. Να μη βγαίνουν τα πόδια μας έξω από το πάπλωμα.

Ως ένας από τους συνταξιούχους, που έχουν καταθέσει προσφυγές κατά των αυθαίρετων περικοπών, που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, δεν περίμενα να ακούσω ότι μόλις εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα τρέξω να εισπράξω αμέσως εκείνα που μου στέρησαν. Μου αρκεί η κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση και ότι θα επιστρέψει σε δόσεις τα παρανόμως κρατηθέντα. Σίγουρα θα είναι πιο ευχάριστο να μας τα δώσουν μια κι έξω, αλλά είναι κατανοητό ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Παρηγορηθείτε λοιπόν, όσοι συνταξιούχοι, με τη σκέψη ότι λίγα – λίγα, μήνα με τον μήνα, μας τα έκλεψαν, οπότε δεν είναι παράλογο να επιστραφούν με δόσεις.

Πέρα όμως από τα ατομικά ή ομαδικά συμφέροντα, που περιστρέφονται περί την τσέπη μας, υπάρχουν τα μεγάλα θέματα της πατρίδας. Τα μεγάλα προβλήματα, που προκαλεί η επιθετική τακτική της Τουρκίας, με αμεσότερο το μεταναστευτικό, καθώς τα νησιά μας πλημμυρίζουν και πάλι, καθημερινώς, από νέες φουρνιές προσφύγων και μεταναστών. Απώτερο, αλλά και αγριότερο το μεθοδικώς εξελισσόμενο σχέδιο της Αγκυρας να επιβάλλει τη θεωρία της όχι πια μόνο για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, αλλά για την κατά τον Ερντογάν «γαλανή πατρίδα» της Τουρκίας.

Εδώ, ως προς το τι δέον και μέλλει γενέσθαι, δεν ήταν ιδιαιτέρως σαφής και παρήγορος. Δεν θα γίνει ούτε αύριο, αν δεν καταφέρουμε να αφυπνίσουμε τους εταίρους μας, τόσο ώστε, πέρα από τις φραστικές «καταδίκες» της Αγκυρας, να αποφασίσουν κάποτε να κάνουν κάτι ουσιαστικότερο.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου