Οι πρόσφυγες; Αλλού, όπως και τα σκουπίδια μας

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-06, 13:51:33
Οι πρόσφυγες; Αλλού, όπως και τα σκουπίδια μας

Του Γ. Π. Μασσαβέτα

giorgios@massavetas.gr

 

Είμαι βέβαιος κ. πρόεδρε ότι δεν σας εξέπληξε η δήλωση του Ερντογάν, ότι «το σκέπτεται» να ανοίξει τα σύνορα, απελευθερώνοντας ακόμη περισσότερο τις ροές προσφύγων προς τον δικό μας χώρο. Οχι μόνον προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και προς τον Εβρο, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας τη δήλωση υπουργού του για το πόσες δεκάδες χιλιάδες προσφύγων, που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, θέλουν να φύγουν από εκεί. Για να περάσουν στην «Αβρούπα». Πρωτίστως όμως στην Ελλάδα.

Ελπίζω η κυβέρνησή σας να επεξεργάζεται ήδη κάποια σχέδια, για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο. Διαφορετικώς κινδυνεύουμε να καταληφθούμε εν ύπνω σαν τις μωρές παρθένες. Το μήνυμα, εκτός από τα λόγια του Ερντογάν και των υπουργών του, εκπέμπεται ήδη και εμπράκτως. Με τη σημαντικότατη αύξηση των ροών, κυρίως προς τη Λέσβο.

Οι δυνατότητες φιλοξενίας που έχουν τα ακριτικά νησιά μας είναι πεπερασμένες. Στην περίπτωση μάλιστα της Λέσβου έχουμε πια υπέρβαση των αντοχών του νησιού. Στη δε ευαίσθητη ακριτική περιοχή της Θράκης δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί να παραμείνουν μεγάλες ομάδες ισλαμικών πληθυσμών, από αυτές που μας περιέγραψε ο υπουργός του Ερντογάν ως έτοιμες «να την κάνουν» προς τη χώρα μας.

Κατά συνέπεια, οποιοδήποτε σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας νέας προσφυγικής κρίσης είναι αναπόφευκτο να επεκτείνεται επί χερσαίων εδαφών, από Μακεδονία και κάτω. Κάτι που απαιτεί την, ελάχιστη έστω, κατανόηση και σύμπραξη των κατοίκων κάθε περιοχής. Αλλά δεν πρόκειται να επιτύχει, αν κάθε «τοπάρχης», βουλευτής, περιφερειάρχης ή δήμαρχος αντί να κατευνάζει τα πνεύματα, ρίχνει λάδι στη φωτιά πρωτοστατώντας σε αντιδράσεις, οι όποιες διέπονται από την ίδια «λογική», με την οποία ...διαχειριζόμαστε το θέμα των σκουπιδιών: Μακριά από μας και όπου θέλουν ας πάνε.

Στον Καραβόμυλο, όπου επελέγη να αξιοποιηθεί παλιό στρατόπεδο για τη μεταφορά μικρού αριθμού προσφύγων από τη Λέσβο, πρωτοστατεί στις αντιδράσεις η νέα δήμαρχος Στυλίδας. Η οποία, αν δεν κάνω λάθος, υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Οταν ξεσηκώνεται πρώτη η δήμαρχος, γιατί να υστερήσει σε αντιδράσεις ο ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας, που φοβάται μήπως και σταματούν λιγότεροι για καραβίδες τον Καραβόμυλο;

Αν μπορείτε να με διαβεβαιώσετε ότι οι «ξεσηκωμένοι» δεν είναι και οπαδοί του κόμματός σας, να σας βγάλω το καπέλο. Αλλά, φευ, οι δικοί σας πρωτοστατούν.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
6
=