Αν υποχωρήσουν, θα γεμίσει η Ε.Ε. με νέους …Μπόρις

αν-υποχωρήσουν-θα-γεμίσει-η-ε-ε-με-νέου-392341

Ούτε η πρώτη φορά είναι, ούτε, δυστυχώς, πιστεύω ότι θα είναι και η τελευταία, κατά την οποία σε παγκόσμιο επίπεδο ένας λαός σύρεται, εκουσίως, σε περιπέτειες, γοητευμένος από έναν θεατρίνο της πολιτικής, έναν λαϊκιστή, που τον «μπουκώνει» με γερές δόσεις εθνικιστικού μεγαλοϊδεατισμού και μεγαλείου.

Αυτό που συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία είναι ακριβώς επανάληψη μιας γνωστής συνταγής. Δυύο μοιραίοι άνθρωποι, ένας ακροδεξιός απομονωτιστής, φανατικός αντιευρωπαϊστής, ο ιδρυτής του Κόμματος της Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φάρατζ από τη μία πλευρά και από την άλλη ένας υπερφιλόδοξος συντηρητικός, ο Μπόρις Τζόνσον, που είδε το θέμα του της παραμονής ή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως χρυσή ευκαιρία για τη δική του ανέλιξη, οδήγησαν έναν λαό να πει το κρίσιμο «όχι» στην Ενωμένη Ευρώπη.

Τι πρόσφεραν και τι προσφέρουν στους πολίτες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να αποσπάσουν την ψήφο τους υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Το όραμα ενός νέου βρετανικού μεγαλείου. Λες και είναι δυνατόν, τώρα πια, να αναστηθεί η βρετανική αυτοκρατορία. Να ξανατραγουδήσουν με οίηση το «Κυβέρνα Βρετανία», που συνέθεσε στα μέσα του 18ου αιώνα ο Αρν, όταν πράγματι η χώρα αυτή διοικούσε τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία όλων των εποχών.

Τι νόημα έχει σήμερα η επωδός «Rule, Britannia! Britannia, rulethewaves: Britonsneverwillbeslaves»; Σήμερα τα κύματα (waves) του ύμνου τα κυβερνούν οι εμπορικοί στόλοι της Κίνας, της Ελλάδας, της Νορβηγίας. Ο μόνος κίνδυνος να καταστούν «σκλάβοι» (slaves) οι Βρετανοί πολίτες, είναι να υποτάσσονται εθελουσίως, συρόμενοι από «μάγους» της πολιτικής, σαν τον Μπόρις Τζόνσον. Οπως τα μικρά παιδιά ακολουθούσαν τυφλά τον αυλητή στο γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ.

Μπορούν να κάνουν λάθη και οι λαοί; Γιατί όχι; Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Με πιο πρόσφατα και πιο τραγικά για την ανθρωπότητα εκείνα του Χίτλερ και του Μουσολίνι, που γοήτευσαν τις ψυχές τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες τους.

Τώρα το ζητούμενο είναι να μην υποχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στα εκβιαστικά παιχνίδια του Μπόρις Τζόνσον. Διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ανοίξει η όρεξη για διάλυση της Ενωσης και σε άλλους, που πορεύονται υψώνοντας σημαίες εθνικιστικού λαϊκισμού, σε Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και αλλού.

Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου