Η λύση των Ψαχνών πρέπει να γίνει μόνιμη πολιτική

η-λύση-των-ψαχνών-πρέπει-να-γίνει-μόνιμ-409447

Η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια είναι τεράστια. Το παρθένο δάσος Natura καταστράφηκε, σε πολύ μεγάλη έκταση. Με θλιβερό αποτέλεσμα την αποψίλωση, όχι μόνον της χλωρίδας, αλλά και της πλούσιας άγριας πανίδας που φιλοξενούσε. Και η καταστροφή ακόμη συνεχίζεται. Ολα αυτά είναι θλιβερά. Αλλά, τουλάχιστον, αυτή τη φορά δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. Ενώ ακόμη και οι ζημίες σε κάποιες αγροικίες περιορίσθηκαν σε «τραυματισμό» του εξωτερικού τους, χωρίς να έχουμε καμία ολοσχερή καταστροφή.

Ο συντονισμός απέδωσε. Και με ολονύκτια επιχείρηση, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα βαρέα χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ, δημιουργήθηκε μια αποτελεσματική ζώνη πυροπροστασίας γύρω από την κωμόπολη των Ψαχνών, που σωθήκε κυριολεκτικώς «στο παραπέντε» καθώς οι φλόγες κατευθύνονταν, με την ορμή των ισχυρών ανέμων και το απειλητικό τους ύψος, προς αυτήν.

Ομως, αυτό που επετεύχθη στα Ψαχνά, πρέπει να μας διδάσκει. Οτι δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές αυτή η πρακτική της ελληνικής πολιτείας, είτε της κεντρικής είτε της περιφερειακής διοίκησης, να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Δεν πάει άλλο να λειτουργούμε εσαεί ως επιμηθείς. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην πρόληψη. Δεν είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, να τρέχουμε την τελευταία στιγμή να δημιουργούμε, όπως-όπως, μια αντιπυρική ζώνη.

Οι πυρκαγιές, είτε προέρχονται από εμπρησμούς, είτε από φυσικά φαινόμενα, θα είναι εδώ και στο υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού, αλλά και τμήματος του φθινοπώρου. Θα είναι εδώ και του χρόνου. Υπό την επιβαρυντική συνθήκη της ανόδου της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Είναι αδύνατο να τις αποφύγουμε. Αλλά μπορούμε να περιορίζουμε τις συνέπειες. Ωστε να μην ξαναζήσουμε άλλες τραγωδίες όπως πέρυσι στο Μάτι και το 2007 στην Ηλεία.

Αυτό που έγινε «ευκαιριακώς» στα Ψαχνά, πρέπει να εξελιχθεί σε σταθερή και μόνιμη πολιτική πρόληψης. Να δημιουργηθούν παντού αντιπυρικές ζώνες. Γύρω από κάθε αστικό ιστό που γειτνιάζει με δασικές περιοχές. Γύρω από κάθε τι που είναι ανάγκη να προστατεύει.

Δυστυχώς, στον τομέα αυτό είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Αν η νέα κυβέρνηση και οι νέες περιφερειακές διοικήσεις δε θέλουν να μας συμβούν τα χειρότερα, είτε φέτος είτε του χρόνου, πρέπει να διαθέσουν αμέσως κονδύλια, ζητώντας και την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ένα ευρύ πρόγραμμα δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών. Αλλά και αποψίλωσης παλαιοτέρων, που ξανοιχθήκαν κάποτε και έχουν εγκαταλειφθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου