Παρακολουθούν με …ψυχραιμία τον «Αττίλα 3»

παρακολουθούν-με-ψυχραιμία-τον-αττ-412713

Φοβούμαι πως ούτε οι δικοί μας πολιτικοί ηγέτες έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τι είναι αυτό που συμβαίνει με την ετσιθελική παρουσία των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πόσο μάλλον η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι τούτον τον καιρό απασχολημένη με την κατανομή των αξιωμάτων.

Διερωτώμαι αν αυτή η συνεχής «επίδειξη ψυχραιμίας» είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σε δύο φάσεις, (Αττίλας 1 τον Ιούλιο και Αττίλας 2 τον Αύγουστο του 1974), αν θέλουμε να περιγράψουμε με ειλικρίνεια και καθαρότητα αυτό του συμβαίνει σήμερα, να μη στρουθοκαμηλίζουμε, η διατύπωση είναι μία και μόνη: Τούτο το καλοκαίρι είναι σε εξέλιξη, με μεθοδική επέκταση, βήμα προς βλήμα, μια νέα τουρκική εισβολή. Αυτό που παρακολουθούν με …ψυχραιμία οι εταίροι και οι σύμμαχοι μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιχείρηση εισβολής και κατοχής επί των θαλασσίων «οικοπέδων» της κυπριακής ΑΟΖ.

Με απλά λόγια έχουμε να κάνουμε με έναν «Αττίλα 3». Μόνο που τούτος ο νέος Αττίλας δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να προδιαγράφει μιαν αποκλειστικώς κυπριακή περιπέτεια. Έχει και ελληνική ουρά.

Η ευκολία με την οποία κατάφερε, ως τώρα, το καθεστώς του Ταγίπ Έρντογαν, να προωθήσει τα δύο ερευνητικά σκάφη του, τον «Πορθητή» και το «Γιαβούζ», και να αρχίσουν ήδη γεωτρήσεις σε χώρο οικονομικής ζώνης που είναι διεθνώς κατοχυρωμένος υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνοιξε την όρεξη στον «σουλτάνο». Ήδη στέλνει και τρίτο σκάφος. Αλλά δεν στέκεται μόνον εκεί. Μας προετοιμάζει για μια εισβολή και στην ελληνική ΑΟΖ. Στην περιοχή του Καστελόριζου.

Έχετε κ. Πρόεδρε πολύ «μαλλί να ξάνετε», ως προς τα εσωτερικά μας θέματα, με την κρατική κατάντια που άφησε πίσω του το καθεστώς Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου, Θάνου, Παππά και Σία. Αλλά τούτη την ώρα είναι ανάγκη να κινητοποιηθείτε εντονότερα και αποτελεσματικότερα, σε διεθνές επίπεδο, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα.

Ο «Αττίλας 3» είναι σε εξέλιξη. Και το μόνο που δεν πρόκειται να μας ωφελήσει ένια να αντιγράφουμε την τακτική εκείνου του προπονητή που έλεγε , «τους πεθάναμε στην άμυνα». Έτιλαν το πρώτο σκάφος, άμυνα, εμείς, έστειλαν το δεύτερο, το ίδιο. Τώρα ακολουθεί το τρίτο. Λέτε να τους …φοβίσει η σκληρή μας «άμυνα»;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου