Ευτυχώς που η ευαισθησία είναι… έφηβη

ευτυχώς-που-η-ευαισθησία-είναι-έφηβη-428107

Οι έφηβοι παραμένουν, διαχρονικώς και υπερτοπικώς, το πιο ευαίσθητο κομμάτι κάθε κοινωνίας. Ευεπίφοροι σε κάθε λογής μηνύματα και εγερτήρια. Είναι σαν τον Ηρακλή της μυθολογίας. Χωρίς να είναι πάντοτε εξασφαλισμένο ότι στο κρίσιμο σταυροδρόμι της αρετής και της κακίας θα επιλέξουν αποκλειστικώς και μόνον την αρετή. Διότι με τον ίδιο ενθουσιασμό που μια μερίδα μπορεί να μπει σε αγώνα για την πρόοδο, την ελευθερία, τις ανθρώπινες αξίες, μια άλλη μπορεί ευκόλως να παρασυρθεί, από πολιτικούς ή θρησκευτικούς δημαγωγούς, στον δρόμο του μίσους, του φανατισμού.

Οταν τα παιδιά αγωνιούν, καταγγέλλουν και παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε οι ενήλικες είναι να τα αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο, που αντιμετώπισαν κάποια μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ομάδα εφήβων «ακτιβιστών», που είχαν προσκληθεί να μιλήσουν για την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που μας απειλούν. Την ώρα ακριβώς που η Δυτική Ευρώπη γνωρίζει πρωτοφανείς καύσωνες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η 16χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία Γκρέτα Θούνμπεργκ, που έχει καταστεί σύμβολο της γενιάς της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, βρέθηκε στο βήμα του ανωτάτου αντιπροσωπευτικού σώματος της γαλλικής δημοκρατίας για να εκφράσει την αγωνία της γενιάς της για την αναποτελεσματικότητα και τον κυκλοθυμισμό των πολιτικών απέναντι στους κινδύνους που απειλούν τη Γη, την πατρίδα όλων μας. Κάποιοι βουλευτές, όχι μόνον της Λεπέν, αλλά και του Σαρκοζί, επέλεξαν να της γυρίσουν επιδεικτικώς την πλάτη. Να απέχουν από τη συνεδρίαση και να διατυπώσουν δημοσίως σχετλιαστικούς χαρακτηρισμούς.

«Ορισμένοι άνθρωποι» είπε η κατ’ εκείνους… ανώριμη μικρή «επέλεξαν να μην έρθουν εδώ. Επέλεξαν να μη μας ακούσουν και αυτό είναι κατανοητό. Στην τελική είμαστε μόνο παιδιά. Δεν χρειάζεται να μας ακούτε. Ομως, πρέπει να ακούτε τους επιστήμονες, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε», είπε η Θούνμπεργκ.

Στη γειτονιά μου κάποιοι νεαροί ξεσηκώνονται κατά του Airbnb, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η αλόγιστη επέκταση του φαινομένου έχει ως αποτέλεσμα να διώχνει τους γείτονες ενοικιαστές. Να γίνεται απρόσωπη η γειτονιά. Και έχουν δίκιο. Από τον φίλο μου Δημήτρη, που έμενε σε ένα δυαράκι πληρώνοντας 250 ευρώ, ζήτησαν ενοίκιο …650. Για να τον αναγκάσουν να φύγει, ώστε να στραφούν στις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις.

Ε, δεν μπορώ να τους γυρίζω την πλάτη.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου