Η καλή μέρα θα φανεί από το ξεκίνημα

η-καλή-μέρα-θα-φανεί-από-το-ξεκίνημα-446551

Καλορίζικος πρόεδρε, ως νέος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου και «παραλήπτης» των καθημερινών επιστολών της μικρής αυτής στήλης. Είπατε, με τις πρώτες δηλώσεις σας, αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ότι δεν ζητάτε περίοδο χάριτος. Πορευόμενος προφανώς σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος. Και αυτό είναι το σωστό. Δεν προσγειωθήκατε τώρα στην ελληνική πραγματικότητα. Είστε μέρος της εδώ και αρκετά χρόνια. Γνωρίζετε τα προβλήματα. Και οφείλετε να έχετε ήδη ιεραρχήσει τις προτεραιότητές σας.

Επομένως, η στήλη θα συνεχίσει τη δουλειά της, όπως την ξέρει, ανεξαρτήτως αλλαγής προσώπων και κομμάτων. Θα υπηρετήσει και απέναντι στη δική σας κυβέρνηση, όπως έκανε και με όλες τις προηγούμενες, τη βασική αποστολή της δημοσιογραφίας, τον έλεγχο της εξουσίας. Και μακάρι όλα να τα κάνετε τόσο σωστά, να πάνε κατ’ ευχή, ώστε να μείνει αχρείαστη η δίκη μου καθημερινή μουρμούρα.

Το πρώτο δείγμα θα είναι η συγκρότηση της κυβέρνησής σας. Περιμένω πώς και πώς να δω αν, επιτέλους, κάποιος πρωθυπουργός θα κάνει πράξη, το από τόσους πολλούς και τόσο συχνά υπεσχημένο και μονίμως διαψευδόμενο στην πραγματικότητα, ένα μικρό ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο. Χωρίς την πλαδαρότητα και τις δυσλειτουργίες, που συνιστούσαν ώς τώρα μια πραγματικότητα, η οποία, ενίοτε, ξεπερνούσε ακόμη και τα όρια του κωμικού.

Εχετε μια ισχυρή εντολή, όπως τη ζητήσατε. Και δεν έχετε καμιά υποχρέωση να κάνετε ασκήσεις ισορροπίας απέναντι σε πολιτικές ομάδες, διότι δεν έχετε «συνιστώσες» στο κόμμα σας. Επομένως, τίποτε δεν σας εμποδίζει να παρουσιάσετε μια κυβέρνηση που να «πετά», σε αντίθεση με μια κυβέρνηση που σερνόταν, καθώς ο απελθών προκάτοχός σας υπήρξε εν πολλοίς δέσμιος των εσωκομματικών του ισορροπιών, που έγιναν επαχθέστερες, όταν έπρεπε να «βολέψει» σε θώκους εξουσίας και κάποια από τα μπαζώματα, που τον στήριξαν τους τελευταίους μήνες της εξουσίας του.

Την ώρα που γράφω, έχουμε μόνο ανεπίσημες πληροφορίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Οπότε θα περιμένουμε το τελικό «προϊόν».

Για σήμερα λοιπόν μένουμε με τη χαρά ότι ηττήθηκε ο λαϊκισμός. Κυρίως δε ότι έμειναν εκτός Βουλής οι νεοφασίστες. Οτι, ακόμη και αν διασώθηκαν ο Ζουράρις, ο Παπαχριστόπουλος και ο Ραγκούσης, στη συντριπτική πλειονότητά τους αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες όσοι και όσες με τις μεταστάσεις τους ευτέλισαν τον δημόσιο βίο για μια καρέκλα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου