Τέτοιου ήθους «αριστερούς» αξίζει πράγματι να ψηφίζουμε

τέτοιου-ήθους-αριστερούς-αξίζει-πρ-449604

Ο Τζαβαλάς Καρούσος ήταν ηθοποιός σταθερώς τοποθετημένος στον χώρο της Αριστεράς. Τοποθέτηση που την πλήρωσε με συνεχείς διώξεις. Στα «πέτρινα χρόνια» του εμφυλίου εξορίσθηκε στη Μακρόνησο. Και στα χρόνια της δικτατορίας ήταν από τους πρώτους που εξορίσθηκαν στη Γυάρο, από όπου αφέθηκε ελεύθερος μετά τρίμηνο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Διέφυγε στο Παρίσι και όσο επέζησε αγωνιζόταν εναντίον της δικτατορίας.

Πολλοί πιστεύουν ότι η πατρότητα της φράσης «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» ανήκει στον Γιάννη Τσαρούχη. Ο ίδιος όμως έχει ξεκαθαρίσει, σε αυτοβιογραφικό βιβλίο του, ότι τη φράση αυτή απλώς τη διέδωσε, ενώ την πρωτάκουσε από το στόμα του Τζαβαλά Καρούσου, ο οποίος, με αυτή τη φράση, σχολίασε την ευκολία, με την οποία τόσοι πολλοί δήλωναν και δηλώνουν και σήμερα σκηνοθέτες, διοριζόμενοι με ευκολία σε κρατικές σκηνές και ραδιόφωνα.

Θα διερωτάσθε ασφαλώς τι μου ήλθε σήμερα, παραμονή εκλογών, να ασχολούμαι με τον Καρούσο. Μα επειδή η φράση του αυτή είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη.

«Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Μπορείς να είσαι η επιτομή της ζώσης διαπλοκής, όπως ο Κόκκαλης και να δηλώνεσαι, από τον Τσίπρα, ως …Αριστερός. Ακόμη και αν είσαι εξ απαλών ονύχων αριστεροφάγος, σαν τον Κουίκ, περιπλανώμενος τυχοδιώκτης σαν τον Παπαχριστόπουλο ή …ορφανό της ακροδεξιάς, όπως η Παπακώστα και η Κουντουρά.

Ε, λοιπόν για μένα αληθινός αριστερός είναι αυτός, που ασκεί στην πράξη αριστερή πολιτική. Και ας είναι υποψήφιος της «Δεξιάς». Και λυπάμαι που, παρά την κατά το ήμισυ μανιάτικη καταγωγή μου, δεν ψηφίζω στον νομό Λακωνίας για να τον τιμήσω.

Αληθινά αριστερός είναι ο γιατρός δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, ο οποίος τον περασμένο μήνα τιμήθηκε ως «ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός όλης της Ευρώπης». Είναι ο ίδιος που έστησε το πρώτο αστικό Κέντρο Υγείας στον Βύρωνα. Μια πρότυπη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Που εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Και τώρα επαναλαμβάνει το εγχείρημα στη Μέσα Μάνη. Οχι ως κάποιος που απλώς εποπτεύει, αλλά κυριολεκτικώς «μέσα σε όλα». Κάνοντας, όταν χρειάζεται, ακόμη και τον οδηγό ασθενοφόρου. Ακόμη και τον ξυλουργό ή τον ελαιοχρωματιστή για τη συντήρηση αυτής της νέας πρότυπης μονάδας, την οποία δημιούργησε.

Πόσους τέτοιους αριστερούς έχει να μας δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως τον ανάλγητο Κατρούγκαλο ή τον φαφλατά τραμπούκο Πολάκη;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου