Αρμεξε, άρμεξε τη στέρεψαν την αγελάδα!

αρμεξε-άρμεξε-τη-στέρεψαν-την-αγελάδα-456440

Μπορεί να σας φαίνεται εξωπραγματικό ή και οξύμωρο, αλλά δεν είναι. Είναι η απτή πραγματικότητα, μέσα από επίσημα στατιστικά στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια, της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας εισοδήματος, που πλήττουν ιδίως τη μεσαία τάξη. Αλλά ενώ οι συντελεστές φορολόγησης αυξάνονται, τα έσοδα του κράτους αντί να αυξηθούν… μειώνονται.

Φθάσαμε στο εξής εκπληκτικό σημείο, συμφώνως προς τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ:

Από τις 60.000 ευρώ ετησίως, που κοστίζει σε έναν εργοδότη ένα καλά αμειβόμενο υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης, στην τσέπη του εργαζόμενου μπαίνουν μόνο 24 χιλιάρικα. Τις υπόλοιπες 36.000 τις «τραβά» το κράτος, με το σύνολο των φόρων και των εισφορών που επιβάλλει. Κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι και αυτό ένα …περήφανο ελληνικό ρεκόρ.

Ας μην κάνουμε συγκρίσεις με τις χώρες, που έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές, όπως π.χ. η Βουλγαρία που «αρμέγει» μόνον το 20% του συνολικού εισοδήματος, είτε η Κύπρος που φορολογεί το 28%. Ας δούμε τι πληρώνει, αλλά και με ποια ανταπόδοση ένας πολίτης στην Ελλάδα και ένας σε μια από τις χώρες, οι οποίες, παραδοσιακώς, έχουν πάντοτε υψηλό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος. Τη Σουηδία.

*** Εδώ ένα καλά αμειβόμενο ζευγάρι εργαζομένων, με ονομαστικό συνολικό μηνιαίο εισόδημα 5.000 ευρώ, έχοντας δύο παιδιά, θα πρέπει, αφού το κράτος τού πάρει τις 3.000, να πληρώσει με τα υπόλοιπα ενοίκιο, λογαριασμούς, σπουδές παιδιών, από τον παιδικό σταθμό ώς τα φροντιστήρια και την επιμόρφωσή τους (ξένες γλώσσες, μουσική κ.λπ.).

*** Εκεί, από το αντίστοιχο ζευγάρι παίρνουν το 48%. Δηλαδή τις 2.400 από τις 5.000. Αλλά δεν έχουν να ξοδέψουν ούτε πεντάρα είτε για περίθαλψη, είτε για σπουδές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ξένες γλώσσες και η πολιτιστική επιμόρφωση. Επίσης, με την οργανωμένη δόμηση, που είναι έργο της αυτοδιοίκησης, προσφέρονται κατοικίες με ένα λογικό ενοίκιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα έξοδα θέρμανσης και ύδρευσης.

Λίαν οψίμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ίδιος ο Τσίπρας έφθασαν να ομολογούν ότι το παράκαναν με την υπερφορολόγηση, ότι τσάκισαν τη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης. Τόσο ώστε …πέτυχαν να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα, παρά την αύξηση των φόρων και των εισφορών.

Ε, καιρός να κάνουν μια …μετεκπαίδευση στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Τους χρειάζεται.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου