Μια ζωή ψηφίζουμε εκβιαστικώς

Τελευταία ενημέρωση: 2019-06-26, 14:28:17
Μια ζωή ψηφίζουμε εκβιαστικώς

Το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές δεν είναι ποιος θα έλθει πρώτος. Αυτό είναι δεδομένο. Εκείνο που κρίνεται είναι αν θα έχει τη δυνατότητα να διακυβερνήσει αδιαταράκτως. Αν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία ή θα μπούμε σε περιπέτειες, με νέες εκλογικές αναμετρήσεις.

Απεχθάνομαι τα εκβιαστικά πολιτικά διλήμματα, ενώπιον των οποίων βρεθήκαμε οι πολίτες ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Αρχής γενομένης από το περίφημο σύνθημα, που εκπορεύθηκε από τα χείλη του Μίκη Θεοδωράκη, το 1974: «Καραμανλής ή τανκς». Δίλημμα που τότε ήταν πράγματι αληθινό, όπως απέδειξε η αποκάλυψη του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος, τον Φεβρουάριο του 1975, που έμεινε στην ιστορία ως το «πραξικόπημα της πιτζάμας».

Δυστυχώς και αυτήν τη φορά θα φθάσουμε μπροστά στην κάλπη υπό το καθεστώς ενός ψυχολογικού εκβιασμού. Αν «σκορπίσουμε» τις ψήφους μας σε κάποιο από τα 24 κόμματα και συνασπισμούς, αυτό οδηγεί σε δύο προοπτικές:

*** Η μια είναι η καλή. Αν κανένα από τα έως τώρα εξωκοινοβουλευτικά σχήματα δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, αν έχουμε δηλαδή πεντακομματική Βουλή, το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν όσοι μείνουν εκτός νυμφώνος θα είναι διψήφιο. Οπότε θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη και αν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο την εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις.

*** Η άλλη είναι η απαρχή μιας περιπέτειας, για την οποία τρίβει προκαταβολικώς τα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας. Αν μπουν στη Βουλή ο Βαρουφάκης και ο Βελόπουλος, αποσπώντας συνολικώς περί τις 20 τουλάχιστον έδρες, η δε διαφορά των δύο πρώτων είναι σχετικώς μικρή, διαγράφεται η προοπτική να μην πετύχει η ΝΔ τον στόχο της αυτοδυναμίας. Οπότε τι ακολουθεί; Εκλογές …τον Δεκαπενταύγουστο, μας είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και πώς θα γίνουν αυτές οι δεύτερες εκλογές μέσα στα μπάνια του λαού; Με την απλή αναλογική, που έχει ψηφίσει ο Τσίπρας. Δηλαδή, θα πάμε για Βουλή των δέκα, δώδεκα και περισσότερων κομμάτων. Οσων πάρουν πάνω από 0,5%.

Αντε μετά να στηθεί και να σταθεί κυβέρνηση. Σε αυτό ελπίζει ο Τσίπρας. Οστις όπως ο λύκος «στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να επιπλεύσει, ως επικεφαλής μιας «πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας» με τον Γιάνη, τη Ζωή, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα …άλλα παιδιά.

Ελπίζω να έχει εκλογικό δικαίωμα και ο «Θεός της Ελλάδος».

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

 
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
5
=