Ποιοι και πώς κρίνουν τώρα το αποτέλεσμα

Τελευταία ενημέρωση: 2019-06-11, 17:00:49
Ποιοι και πώς κρίνουν τώρα το αποτέλεσμα

Μπαίνουμε και επισήμως στην προεκλογική περίοδο. Για μια αναμέτρηση, που το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα έλθει πρώτος. Αυτό είναι δεδομένο. Τα πράγματα είναι απλά ως προς το τι θα συμβεί με τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει ένα μέρος ακόμη από εκείνους, που του απέμειναν στις ευρωεκλογές, καθώς κάποιοι από αυτούς γοητεύονται από την «αριστερότερη» ρητορική του Βαρουφάκη, που άφησε πίσω του Λαφαζάνη και Ζωή. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, όχι μόνον δεν απειλείται από τα δεξιά, αλλά εισπράττει και κεντρώους. Από το Ποτάμι, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, όπως το ευτελίζει η Φώφη με τις …Μπάρμπες.

Το κρίσιμο στοιχείο, που θα βγάλουν οι κάλπες στις 7 Ιουλίου, είναι άλλο. Ποια θα είναι η τύχη των εσχάτων. Οσων θα μείνουν εκτός Βουλής. Διότι το άθροισμα των ποσοστών όλων αυτών των κομμάτων και κομματιών είναι εκείνο, που θα καθορίσει αν η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει την αυτοδυναμία και αν η αυτοδυναμία της θα είναι οριακή ή ισχυρή.

Στις ευρωεκλογές κατέβηκαν 40 κόμματα. Με το συνολικό ποσοστό των χαμένων να ανεβαίνει στο 21%. Ρεκόρ για τα εκλογικά μας χρονικά από το 1974 και εντεύθεν. Αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής πάρουν το ίδιο ποσοστό αθροιστικώς, τότε η πορεία της ΝΔ προς την αυτοδυναμία θα είναι ένας απλός περίπατος σε ολάνθιστη αλέα. Αλλά, λογικώς, δεν πρόκειται να δούμε ξανά τέσσερις δεκάδες κομμάτων.

Το πιθανότερο είναι ότι ο αριθμός των σχηματισμών θα είναι κοντά σε εκείνον που κατεγράφη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Οταν είχαν μετάσχει 19 ψηφοδέλτια. Από αυτά, ήδη έχουν τεθεί εκτός μάχης δύο σχηματισμοί, που τότε πήραν ποσοστό που τους εξασφάλισε την είσοδο στη Βουλή. Το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ. Το δε αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν λειτουργεί ενθαρρυντικώς ως προς την εμφάνιση και άλλων κομμάτων στις βουλευτικές. Ιδίως στον χώρο προς τα δεξιά της ΝΔ, που θα επιχειρηθεί και πάλι μια συσπείρωση μεταξύ του ΛΑΟΣ, του Κρανιδιώτη και τινών άλλων, ιδίως πρώην βουλευτών, μιας και ο Βελόπουλος τους «έριξε πόρτα».

Αλλά και είκοσι σχηματισμοί να μετάσχουν στις εκλογές, αποσπώντας ένα συνολικό ποσοστό πάνω από 10%, την αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει στο «τσεπάκι». Με …χορηγούς τον Αλέξη και τη Φώφη.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
6
=